Inhouse opleiding in de kijker: BBC voor medewerkers van lokale besturen

9.-BBC-002

In een lokaal bestuur stromen veel nieuwe medewerkers in en veranderen medewerkers regelmatig van functie. Wat ook jouw taak is binnen het lokaal bestuur, een basisinzicht in de beleids- en beheerscyclus is onontbeerlijk voor elke medewerker binnen het lokaal bestuur.

Wat mag je verwachten?

In deze opleiding wordt de beleids- en beheerscyclus schematisch en conceptueel toegelicht vanuit de praktijk en afgestemd op jouw organisatie. De begrippen beleidsdomein, beleidsveld en beleidsitem worden concreet en eenvoudig uitgelegd. Ook andere belangrijke begrippen zoals het transactiemoment, algemeen rekeningstelsel en ruil en niet-ruil komen aan bod.

Deelnemers krijgen concreet inzicht in de beleids- en beheerscyclus omdat er wordt vertrokken van het eigen meerjarenplan. Vanuit de uitvoering van het meerjarenplan wordt de stap gezet naar de ontvangsten en uitgaven, alsook de kredietcontrole.

Er wordt bovendien uitvoering stilgestaan bij de opvolgingsrapportering en de jaarrekening. Met een nieuwe legislatuur in zicht is de basiskennis van de beleids- en beheerscyclus die aan bod komt in deze opleiding onontbeerlijk.

Voor wie?

Medewerkers van lokale besturen en andere organisaties die werken met de BBC. Deze is in het bijzonder bedoeld om ook niet-financiële medewerkers inzicht te geven in het systeem van de beleids- en beheerscyclus.

Voorkennis

Om deze opleiding te volgen is geen voorkennis vereist.

Doelstelling

Na deze opleiding kan je:

  • De financiële documenten van je bestuur begrijpen.
  • Je budget opvolgen en aan de financiële dienst aangeven welk budget je nodig hebt voor je dienst.

Werkvorm

Anne Minsart houdt van interactie met de deelnemers. Er is ruime mogelijkheid tot vraagstelling en interactie met de lesgeefster.

Na een intake met het bestuur vertrekt zij voor haar verhaal vanuit de eigen documenten van de organisatie.

Trainer

Anne Minsart is financieel directeur van de stad en het OCMW van Leuven. Voorheen was ze jarenlang financieel beheerder en financieel directeur van het lokaal bestuur Mol. Ze is reeds jarenlang een gepassioneerd lesgeefster en draagt interactiviteit tijdens opleidingen hoog in het vaandel. Haar kennis, expertise en ervaring wordt bijzonder geapprecieerd door collega’s en de vele medewerkers in lokale besturen die een of meerdere van haar opleidingen hebben gevolgd.

Dit zeiden deelnemers aan deze opleiding over deze cursus:

“Het is met afstand de beste opleiding BBC die ik ooit gevolgd heb. Zeer verstaanbaar uitgelegd, goede voorbeelden, rustig opbouwen, zeer gestructureerd, ontspannen gegeven met de nodige humor.”

  • Leidinggevende

“Eerst en vooral een dikke merci voor de heldere en openhartige toelichting gisteren. En die lesgeefster had bovendien een natuurlijke flair om les te geven.

Ik heb dankzij de opleiding aantal losliggende puzzelstukjes opnieuw kunnen linken met elkaar.

Onze organisatie heeft echt nood aan dergelijke opleidingen om tot 1 samenwerkend geheel te komen. Een blijver dus die opleiding als je ‘t mij vraagt.”

  • Leidinggevende

“Van privé naar gemeentelijk bestuur à zeer duidelijke taal, nu weet ik hoe het bestuur werkt. Zeeeeeeeeer interessante opleiding, smaakt naar meer! Merci

Anekdotes die bij bepaalde begrippen zeer duidelijk zijn die nooit meer vergeten worden en waar op gereflecteerd zal worden. Zeer leerrijk dat iemand haar jarenlange ervaring komt meedelen.”

  • Administratief medewerker

Je kan de opleiding “BBC voor medewerkers van lokale besturen” van docente Anne Minsart (financieel directeur van de stad en het OCMW van Leuven) nu boeken als inhouse opleiding via info@apbvonk.be.

Deze vind je wellicht ook leuk