Blog

Help! Een conflict in mijn team, wat nu?

Wist je dat leidinggevenden wekelijks gemiddeld 30 tot 50% van hun werktijd besteden aan het oplossen van conflicten of de gevolgen ervan? Een EHBO-kit bij conflicten kan je helpen om conflicten te voorkomen of ze goed te managen. Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen Wees als leidinggevende voldoende aanwezig op de werkvloer. Op deze wijze kan je veranderingen snel aanvoelen en knelpunten aanpakken voor ze conflicten worden. Zit regelmatig samen met het team. Sta stil bij de wijze van samenwerken. Tip [...]

5 tips om een burn-out te voorkomen

Stress is gezond als je inspanning en ontspanning in balans houdt. Als je blijft piekeren en de stressmomenten zich opstapelen, loop je kans om chronische stress te ontwikkelen en in een burn-out terecht te komen. Onze stress en burn-out coach Brigitte geeft je graag een paar tips mee om stress tot jouw bondgenoot te maken zodat je met energie aan de slag kan blijven.

Exceltip van de week: Grafieken en tabellen – Titel laten verwijzen naar een cel

Ken je de situatie? Je hebt een grafiek gemaakt. Nadien pas je de titel aan van de bijhorende tabel. Als je je werk wilt presenteren, merk je dat de titel bij de grafiek niet dezelfde is van de titel van je tabel, dat was je vergeten te wijzigen. Ontdek hoe dit automatisch wordt gelinkt, zodat je dit niet meer kan vergeten en zonder stress je werk kan presenteren!

Hoe maak je als leidinggevende van elke dag complimentendag?

Op 1 maart is het complimentendag. Daarom is het tijd om even stil te staan bij het geven van complimenten aan jouw medewerkers. Neem niet éénmaal per jaar tijd om met hen samen te zitten, maar benoem tussendoor de positieve zaken en geef dus als het ware het hele jaar door complimentjes. Dit kan met de gratis complimentenkaartjes van Vonk. Een compliment is persoonlijk en moet gemeend zijn, tips rond wat je als compliment kan zeggen, kunnen we dus [...]

Alles wat je wilt weten over het begeleiden van intervisie

Bij intervisie ga je samen met collega’s problemen bespreken en oplossingen bedenken voor deze problemen. Je deelt ervaringen en kennis. Meestal wordt intervisie georganiseerd onder begeleiding van een intervisiebegeleider. Vonk krijgt vaak de vraag of dit echt nodig is. In deze blog kan je lezen waarom je zou kiezen voor professionele begeleiding. Voor wie toch liever zelf een intervisie wil organiseren binnen het bestuur of in samenwerking met andere besturen, hebben we tips verwerkt in deze blog.  Veel succes!

Exceltip van de week: opdrachten op de snelle werkbalk wijzigen

Bovenaan het programma van Excel is een snelle werkbalk aanwezig. Standaard vind je daar de opdrachten “Opslaan”, “Ongedaan maken” en “Opnieuw uitvoeren”. Je kan hier zelf andere opdrachten aan toevoegen, op die manier kan je een eigen menu op maat opbouwen. Ontdek in deze blog hoe je opdrachten op de snelle werkbalk kan wijzigen.

Solliciteren bij de overheid doe je zo!

Onze selectiedeskundigen zien jaarlijks honderden sollicitanten die graag aan de slag zouden gaan bij een Vlaams lokaal bestuur. Vaak stellen we vast dat velen van hen onder de indruk zijn van de formele selectieprocedure die ze moeten doorlopen. Om als sollicitant het beste van jezelf te kunnen demonstreren en maximaal te tonen wat je waard bent, zetten wij met plezier een aantal tips en adviezen op een rijtje!