Werken in een lokaal bestuur

Cursus werken in een lokaal bestuur

Ben je nieuw in een lokaal bestuur, dan word je geconfronteerd met tal van ingewikkelde en onbekende processen en procedures. De overheidsomgeving kent namelijk haar eigen spelregels.

Vonk organiseert daarom al jaren startersopleidingen, hierin krijg je de nodige handvaten aangereikt om je werkomgeving beter te begrijpen: begrippen krijgen inhoud, regels en procedures worden verklaard.

In 2018 kregen deze een volledige update en in in het najaar van 2020 ging deze zelfs (deels) online door.

We vroegen enkele cursisten wat ze van die online opleiding vonden:

Binnen het stadsbestuur van Waregem wordt aan elke starter de startersopleiding bij Vonk aangeboden. Wij kozen ervoor om dit als groep te volgen.  Dit zorgt niet alleen voor een ondersteunende werking in het volgen van deze opleiding, maar draagt er ook toe bij dat je je collega’s die ook recent gestart zijn, op een andere manier leert kennen.

De opleiding op zich vonden wij boeiend en leerzaam.  Dat wij op het moment van de opleiding reeds twee à drie jaar werkzaam zijn binnen ons bestuur vonden wij vooral een meerwaarde.  De opleiding geeft een diepe kijk in de werking van een lokaal bestuur. Wij nemen de informatie beter op als we deze kunnen toetsen aan ervaring.  Zo kunnen er ook gerichter vragen worden gesteld.  De lessen werden vooral gegeven door mensen die in de praktijk aan het hoofd van hun lokaal bestuur staan, waardoor veel praktijkgerichte voorbeelden werden gegeven.  De occasionele anekdote zorgde hier en daar ook voor een humoristische toets.

De opleiding is voor ons voornamelijk online geweest. Hoewel deze manier van werken noodgedwongen en plots was, hebben wij hier een heel positief gevoel aan over gehouden.  Dit alles werd zeer professioneel opgevangen.  Het online-gebeuren deed niets af van de interactie. Bovendien verloren we geen tijd door de verplaatsing die we nu niet moesten maken. We hopen dat het online-verhaal een permanente optie wordt in de toekomst, een optie waarvoor wij alvast graag voor zullen kiezen!

Julie Delatter, Melissa Biebuyck, Vincent Dekimpe en Janne Gysels, medewerkers stad Waregem

Meer informatie?

Wij organiseren meerdere startersopleidingen voor medewerkers, management, technische profielen en maatschappelijk werkers. Bekijk het aanbod op de Vonkwebsite of contacteer ons vrijblijvend via info@apbvonk.be of 050/40 34 50.

Deze vind je wellicht ook leuk