Abonneedag Vonk – De nieuwe legislatuur in de steigers – 19 juni 2023*

Ben jij, zoals veel collega’s ook al gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe legislatuur? Of ben je van plan hier binnenkort mee te starten? Is voor jou alles zo klaar als een klontje of zijn er toch nog zaken onduidelijk? Moderator Bert Oris, die zelf beleidsmedewerker is, gaat in op de belangrijkste vragen die leven bij de administraties. Advocaat Cies Gysen (GDenA Advocaten) laat zijn licht schijnen over wat je als administratie “moet” doen in de voorbereiding van de nieuwe legislatuur en wat je “mag” doen. Vanuit zijn praktijkervaring zal hij wijzen op valkuilen, maar ook aanbevelingen formuleren. Hierbij gaat hij steeds uit van een pragmatische aanpak. De kernvraag: doen we de juiste dingen? De omgevingsanalyse die gemeenten maken bestaat traditioneel uit een interne en externe component. De 5 Vlaamse Provinciebesturen hebben samen de tool provincies.incijfers.be ontwikkeld. Deze tool stelt over 22 beleidsdomeinen een schat aan informatie ter beschikking. Ook via andere wegen kan je tal van data vinden om de externe component van de omgevingsanalyse op te maken. Hilde Coudenys van de provincie West-Vlaanderen licht toe welke data beschikbaar zijn, waar je ze terug kan vinden en hoe je ze kan inpassen in jouw omgevingsanalyse.     Een vlot en goed gestructureerd overleg tussen diensten en beleid is essentieel voor een modern lokaal bestuur. Lokale besturen hebben grote uitdagingen voor zich, waardoor een gestroomlijnde samenwerking tussen administratie en beleid, gebaseerd op vertrouwen, meer dan ooit van belang is.  Frederik Demeyere (burgemeester van Hooglede), Stijn Lombaert (provinciegriffier West-Vlaanderen), Siegelinde Lacoere (algemeen directeur Oostende) en Britt Schouppe (algemeen directeur Maldegem) delen graag hun ervaringen en inzichten in een panelgesprek, waarin dieper wordt ingegaan op de “ambtelijke logica” enerzijds en de “politieke logica” anderzijds. * Wacht niet te lang met inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt Neem gratis deel als abonnee!

Lees verder »

Inhouse opleiding in de kijker: BBC voor medewerkers van lokale besturen

In een lokaal bestuur stromen veel nieuwe medewerkers in en veranderen medewerkers regelmatig van functie. Wat ook jouw taak is binnen het lokaal bestuur, een basisinzicht in de beleids- en beheerscyclus is onontbeerlijk voor elke medewerker binnen het lokaal bestuur.
Wist je dat heel wat conflicten ontstaan omdat verwachtingen niet naar elkaar uitgesproken worden? We geven je enkele tips die jou kunnen helpen om het conflict op te lossen.

Lees verder »

Netwerk in de kijker: intervisie beleidsverantwoordelijken woonzorgcentra

Behoor je tot de directie of staf van een woonzorgcentrum en wil je graag de vinger aan de pols houden voor wat betreft nieuwe regelgeving, tendensen en methodieken in jouw vakgebied? Zou je dat idealiter samen willen doen met collega’s die voor dezelfde uitdagingen staan als jij en met wie je ervaringen en goede praktijken kan uitwisselen?

Lees verder »

Zoek

Thema

Locatie

Start

Opleiding

Uren

Plaats

Tijd

Prijs

Zoek

Thema

Locatie

Start

Opleiding