Webinar Minnelijk invorderen
Van het debiteurenbeheer van lokale besturen wordt enerzijds verwacht dat alle vorderingen correct worden geïnd mits toepassen invorderingsprocedures. Anderzijds wordt van een (lokale) overheid verwacht dat ze zowel kosten-efficiënt als ethisch verantwoord invordert en debiteuren niet (verder) in armoede duwt.
Het principe van ethisch (maatschappelijk of sociaal) verantwoord invorderen vindt dan ook meer en meer ingang bij lokale besturen in Vlaanderen. In de minnelijke fase van de invorderingsprocedure dien je schuldenaren aan te sporen om te betalen. Je bent hierbij evenwel gebonden door een aantal juridische regels, onder andere de Wet Minnelijke Invordering.
Deze regelgeving heeft als doel mensen beschermen die in armoede verkeren of dreigen in armoede terecht te komen.
In dit webinar lichten Wilfried Horemans en Sven Verbeeck toe welke regels gelden en met welke nieuwigheden je als lokaal bestuur rekening moet houden.
Doelgroep
Iedereen die vanuit zijn functie binnen het lokaal bestuur in aanraking komt met niet-betaalde vorderingen.
Programma
Komen in dit webinar aan bod:
- Gevolgen Wet Minnelijke Invordering jegens consumenten op debiteurenbeheer gemeente/OCMW (boek XIX WER)
- Wijziging Decreet Lokaal Bestuur
- Wijziging Invorderingsdecreet
- Wet Minnelijke Schuldbemiddeling
- Wet Overmatige Schuldenlast
- KB nieuwe tarieven voor gerechtsdeurwaarders
Sprekers
Wilfried Horemans is manager debiteurenbeheer van stad en OCMW Antwerpen en heeft een jarenlange ervaring met invorderen vanuit een lokaal bestuur. Hij is een veelgevraagd spreker over (lokaal) debiteurenbeheer, docent aan Karel De Grote Hoge School en co-auteur van het boek Debiteurenbeheer van lokale besturen en het boek Dwangbevelen.
Sven Verbeeck is reeds 6 jaar jurist bij de dienst debiteurenbeheer de stad Antwerpen en co-auteur van het boek Dwangbevelen.
Locatie
Online – Webinar MS Teams
Kostprijs
75 euro per lokaal bestuur, ongeacht het aantal deelnemers per bestuur