Conflicthantering en bemiddeling: basisopleiding
Lokale besturen zijn nog te weinig vertrouwd met de mogelijkheden die het instrument bemiddeling biedt om conflicten te vermijden of vroegtijdig op te lossen.
Het provinciebestuur West-Vlaanderen wil hier verandering in brengen. Op 25 april 2024 werd een subsidiereglement goedgekeurd waarmee het provinciebestuur lokale besturen wil steunen bij de ontwikkeling van projecten waar bemiddeling structureel wordt ingezet bij het oplossen van conflicten. Meer info.
Er worden eveneens een aantal informatie- en opleidingssessies gelanceerd om lokale besturen bewust te maken van de mogelijkheden en meerwaarde die bemiddeling biedt binnen de context van de lokale overheden. Deze opleiding maakt hier deel van uit.
Tijdens deze basisopleiding maken de cursisten kennis met het instrument bemiddelen en de meerwaarde die het kan bieden bij geschillenbeslechting. Ze leren wat een conflict inhoudt, hoe conflicten ontstaan, escaleren en kunnen worden opgelost.
Vervolgens wordt bekeken welke rol ‘bemiddeling’ kan spelen binnen de context van de lokale overheden.
Prijs
Gratis voor medewerkers en mandatarissen van West-Vlaamse lokale besturen. De gratis deelname is beperkt tot 1 deelnemer per West-Vlaams lokaal bestuur.
Doelgroep
Alle medewerkers en mandatarissen van West-Vlaamse lokale besturen en andere geïnteresseerden die meer willen leren over conflictmanagent en bemiddeling binnen de context van lokale overheden. Dit kan gaan over burenruzies, conflicten tussen burgers en het bestuur, conflicten tussen burgers en hun mandatarissen, conflicten tussen medewerkers, …
Er is geen voorkennis vereist.
Doelstelling
Tijdens deze opleiding leren de cursisten wat een conflict is, hoe deze kunnen ontstaan, welke rol emoties kunnen spelen en welke tools gehanteerd kunnen worden om conflicten op te lossen.
Programma
Vanuit de Provincie West-Vlaanderen wordt een introductiedag rond bemiddelend optreden voor lokale besturen georganiseerd.
Tijdens deze opleiding staan we stil bij de voordelen en inzetbaarheid van bemiddeling in de context van een lokaal bestuur.
Onder meer op volgende vragen krijgen de deelnemers een antwoord:
- Wat is bemiddelend optreden?
- Is er verschil met bemiddelen en onderhandelen?
- Wanneer is het als lokaal bestuur nuttig om hier oog voor te hebben?
- Waar doe je dit al en waar kan het nog anders?
- Wie kan je hier eventueel voor inschakelen?
Vervolgens zullen we in de namiddag even stilstaan bij belangrijke vaardigheden daarbij zoals de meerzijdige partijdigheid en het in kaart brengen van zo veel mogelijk redelijke behoeften.
Erkenning FBC: aanvraag
Trainer
Veerle Lisabeth, erkend bemiddelaarster