Burgerzaken – Afstamming en naamwetgeving
De cursisten maken uitgebreid kennis met de Belgische afstammings- en naamwetgeving en leren de regels correct toe te passen in de praktijk van een dienst burgerlijke stand. Volgende thema’s komen tijdens de opleiding aan bod: vermoeden vaderschap, afzwakkingen vermoeden van vaderschap, erkenning, wanneer oude naamregels toepassen, wanneer nieuwe naamregels toepassen, wanneer is een keuze toepasselijk recht mogelijk, …)
Doelgroep
Medewerkers van een dienst burgerzaken die hun kennis inzake de Belgische afstammings- en naamwetgeving willen opfrissen.
Doelstelling
Tijdens deze opleiding krijgen de cursisten de kans hun kennis inzake de Belgische naam- en afstammingswetgeving (verder) op te bouwen en in de praktijk toe te passen. Ze verkrijgen inzicht in het verwerken van betwistingen en vaststelling vaderschap in DABS en welke gevolgen deze betwistingen hebben op de naam.
Ze leren hoe ze burgers advies kunnen geven bij vragen over de afstamming of de naam van hun kind, zijn in staat de juridische vader en de moeder in de geboorteakte van het kind op te nemen en kunnen een erkenningsdossier opstarten.
Programma
Belgische afstammingsrecht
- Vaststelling van vaderschap en meemoederschap binnen het huwelijk: het vermoeden van vaderschap en de uitzonderingen daarop
- Erkenning door vader of meemoeder: grondvoorwaarden en modaliteiten, aangifte van erkenning, frauduleuze erkenning
- Afstamming bij een transgender
Vaststelling van de familienaam
- Oude regels
- Nieuwe regels moeder, vader, meemoeder
- Naam na erkenning door vader, meemoeder
- Overgangsbepaling
Hoe een vonnis betwisting en vaststelling vaderschap verwerken?
Werkvorm
Doceren met eigen presentatie en interactieve bespreking vanuit de werkervaring van de cursisten. Uitwerken van de materie aan de hand van realistische casussen die we gezamenlijk bespreken.
Trainer
Nele Lievens is zelfstandig consultant – docent burgerzaken. Ze behaalde haar master Rechten in 2000.