Wat is vakbekwaamheid, hoe verkrijg je het en wanneer vernieuw je het?

chauffeur vrachtwagen

Wat is vakbekwaamheid?

Alle chauffeurs met rijbewijs C en D die professioneel vervoer verzorgen moeten over een attest vakbekwaamheid beschikken.

Deze verplichting is een gevolg van de uitvoering van de Europese richtlijn die ongevallen op de weg wil voorkomen en het beroep van chauffeur wil opwaarderen.

Vakbekwaamheid is eigenlijk een permanente bijscholing van de chauffeurs.

Voor wie

De verplichting geldt voor chauffeurs met een rijbewijs C, CE, D en DE die een activiteit uitvoeren die hoofdzakelijk uit rijden bestaat.

Bijvoorbeeld: huisvuilophaling, kampvervoer, schoolvervoer, enkel afzetten en ophalen materiaal, …

Voor wie niet

Deze verplichting geldt niet voor activiteiten waarvan de hoofdzaak een andere is dan rijden.

Bijvoorbeeld: technische dienst die materiaal vervoert waarmee de gehele dag andere taken worden uitgevoerd.

Daarnaast zijn er specifieke vrijstellingen voor bestuurders van voertuigen die instaan voor veiligheid en openbare orde, bijvoorbeeld het besturen van een zoutstrooier.

Een voorbeeld ter verduidelijking

De groendienst die een vrachtwagen gebruikt om snoeimateriaal te vervoeren. Het personeelslid dat de wagen bestuurt snoeit gedurende de dag mee. Hoofdtaak is snoeien. Het besturen van de vrachtwagen is niet vakbekwaam plichtig.

Een personeelslid rijdt de gehele dag met een vrachtwagen het snoeiafval naar het containerpark. Hoofdtaak is rijden. Het besturen van de vrachtwagen is vakbekwaam plichtig.

Conclusie

De verplichting is gekoppeld aan de activiteit, niet aan de persoon!

Wanneer een chauffeur een activiteit uitvoert waarvoor vakbekwaamheid vereist is en niet over het attest beschikt, dan beschikt die chauffeur NIET over een geldig rijbewijs.

Hoe voldoe je aan de reglementering vakbekwaamheid?

Zijn jouw chauffeurs in orde?

  • Volgden jouw chauffeurs tijdig alle modules en hebben zij hun code 95 laten vernieuwen? Dan denk je best even na over de volgende opleidingscyclus. Kies je ervoor om de 35 uur bijscholing te bundelen en kort op elkaar te volgen? Of neem je de gelegenheid om de bijscholingen te spreiden over 5 jaar, aan jou de keuze.

    Handig om weten: volg nu al een module om jouw rijbewijs in 2021 te vernieuwen! Zo blijft jouw attest 5 jaar geldig.
  • Zijn jouw chauffeurs nog niet in orde met de eerste reeks bijscholingen dan rijden zij dus wettelijk gezien met een rijbewijs dat niet geldig is voor beroepsgoederenvervoer. Laat hen nog snel hun laatste module(s) volgen, zo kunnen zij hun rijbewijs alsnog in orde brengen.

Kan je nog steeds de te volgen modules kiezen?

  • Wie nog bezig is aan de eerste cyclus opleidingen (=chauffeurs die hun rijbewijs haalden vóór 01/02/2013), is vrij om de modules te kiezen.
  • wie start of bezig is aan de tweede cyclus opleidingen kan niet meer kiezen en moet zich aan de wettelijke richtlijnen houden.

De wettelijke richtlijnen bepalen hoe je jouw te volgen modules kiest

Hou er rekening mee dat de wetgever de regels voor de tweede cyclus verstrengd heeft :

Hoe behaal je je vakbekwaamheid?

Dit kan je behalen via een erkende rijschool.

Wist je dat Vonk bij verschillende rijscholen een scherpe prijs bedongen heeft? Via de aankoopcentrale van Vonk kan je mee gebruik maken van deze concurrentiële prijs. En als extra voordeel moet je niet zelf de prijzen vergelijken bij verschillende leveranciers, dat doen wij voor jou!

Bekijk zeker ons aanboden modules of neem contact op!

Meer informatie

Contacteer ons vrijblijvend met jouw vraag. In een persoonlijk gesprek verkennen wij jouw vraag en behoeften. Vervolgens werken wij een offerte op maat uit.

Contactpersoon: E [email protected] of T 050 40 34 51

Deze vind je wellicht ook leuk