Voor jou gelezen: ‘Ga tot mier! Een mierenparabel met lessen voor mensenorganisaties’ (Alex De Bruyn)

vergaderen-overleg-2

Teams zijn levende organismen. Er bestaat vermoedelijk geen betere illustratie van dit principe dan de wijze waarop een mierenkolonie functioneert.
Ieder individu in de kolonie is niet slechts een deel van het geheel, maar vormt samen met de anderen het geheel!

In het eerste deel van dit boek (ISBN10 9402222030 of ISBN13 9789402222036) vertelt de auteur het verhaal van een mierenkolonie die atypisch gedrag vertoont.

In het tweede deel volgt een korte uitwerking van belangrijke lessen uit de parabel.

Wij willen jou daarvan de volgende tips meegeven:

1. Begin met het waarom
Elke mier in de kolonie weet wat hij doet, en hoe hij dat doet. Maar waarom ze iets doen? Daar hebben ze geen idee van. Een les: Begin communicatie met het ‘waarom’, en werk vandaaruit via het ‘hoe’ naar het ‘wat’. Dan kom je terecht bij de bedoeling.

2. Verschil moet er zijn
In de parabel zijn vier soorten werkers: verkenners, voedselverzamelaars, afvalwerksters en nestonderhouders. Ze zijn te vergelijken met de verschillende types medewerkers die je in organisaties kunt onderscheiden. Durf de verschillen te benoemen.

3. Erken ongelijkheid en benut kwaliteit
Elk mens is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten. Erken deze ongelijkheid. Dat is de basis voor een professionele cultuur.

In een tijd waarin het belang van teamwork zich steeds meer manifesteert, biedt dit boek voor (management)teams van organisaties veel ter inspiratie, interpretatie, associatie en reflectie.

Het boek biedt een mooie leidraad om met het eigen team aan de slag te gaan.

Wil jij je team ondersteunen op cruciale momenten, dan kan je hiervoor steeds beroep doen op onze consultants. Meer info krijg je bij Lieve Van Durme via lieve.vandurme@apbvonk.be.

Deze vind je wellicht ook leuk