Vonk door de ogen van een stagiair

Flowchart-1

Hallo, ik ben Nico. Als laatstejaarsstudent bedrijfspsychologie liep ik zes maanden stage bij Vonk. Het is een veelzijdig bedrijf, waar ik ongelooflijk veel heb geleerd. Een echte aanrader voor andere studenten. Vandaar dat ik graag mijn verhaal deel.

Hoe het begon

De UGent biedt een ruim aanbod stageplaatsen aan. Na een screening sprong Vonk er voor mij meteen uit door de diversiteit in hun dienstverlening. Dit was voor mij een belangrijk criterium, omdat ik via deze leerperiode wilde te weten komen welk HR-domein in de praktijk mij het meest zou aanspreken. Ik was dan ook heel blij te horen dat ik mijn stage bij Vonk kon starten.

Nico stagiair krijgt uitleg van de stagebegeleider Brigitte Denolf
Copyright Vonk – Nico en stagebegeleider Brigitte Denolf in gesprek

Wat ik leerde binnen het domein selectie

Op 11 september 2017 begon mijn avontuur, met een blanco agenda. Daar stond ik dan plots gedropt in de bedrijfswereld. De eerste dagen kreeg ik heel veel informatie te verwerken over wie wat deed, wie de klanten waren, de interne werking, enz.

Vanwege het grote aantal opdrachten binnen het domein selectie kon ik meteen assessment centers meevolgen. Onthaal van kandidaten, toelichting bij testen, observeren tijdens interviews zijn een paar van de taken die aan bod kwamen.
De consultants leerden mij de basis van de programma’s en procedures en gaven aan op welke punten te letten. Ze gaven mij de ruimte om geleidelijk aan bepaalde taken onder supervisie uit te voeren. Wanneer ik eenmaal iets onder de knie had, mocht ik kleine onderdelen zelfstandig opnemen. De consultants stonden steeds klaar met raad en daad indien ik vragen had of zij puntjes zagen die nog konden worden bijgeschaafd.

In korte tijd leerde ik de praktische kant van wat ik enkel nog maar in theorie op school had geleerd. Een aantal van mijn vaardigheden heb ik verder kunnen ontwikkelen zoals plannen en organiseren, schrijfvaardigheid en het werken met bepaalde computerprogramma’s.

Mijn ervaringen binnen het luik opleiding

Vonk organiseert heel veel en heel diverse opleidingen. Tijdens mijn stage heb ik een aantal opleidingen meegevolgd en zelf een paar oefeningen gepresenteerd. De voorbereiding en de nabespreking van deze oefeningen met de trainers gaf mij de mogelijkheid om te reflecteren over mijn werkwijze, het effect ervan op de deelnemers en hoe mijn aanpak kon verbeterd worden. Deze reflectiemomenten hebben mij enorm veel bijgebracht en zullen ongetwijfeld een grote meerwaarde betekenen voor mijn toekomst.

Welke vaardigheden ik bij mezelf ontdekte bij consultingopdrachten

Een onderdeel, waar ik vooral de laatste maanden van mijn stage mee in contact kwam, is het domein consulting. Ik werkte mee in een paar opdrachten rond integratie gemeente en OCMW. Doorheen verschillende sessies heb ik samen met de consultant interne processen in kaart gebracht, de pijnpunten erin benoemd en oplossingen aangereikt volgens het LEAN-principe. Ik kon observeren hoe via overleg tussen verschillende actoren gezocht werd naar haalbare oplossingen. Tools en methodieken werden ingezet om alles duidelijk en overzichtelijk visueel weer te geven.

Omdat ik zo actief betrokken was doorheen het ganse proces, heb ik een uitgebreide kennis kunnen opdoen van de gebruikte processen alsook de gebruikte tools en hun verwerking. Persoonlijk heeft het me ook veel bijgebracht over de interne werking van een gemeentebestuur.

Wat ik ervan vond

Ik zocht een stageplaats waar ik in contact kon komen met een breed gamma aan HR-domeinen en dat heb ik bij Vonk zeker en vast gevonden. Ik heb mij kunnen verdiepen in tal van thema’s, kennis gemaakt met verschillende tools en kwam in contact met heel veel verschillende personen en organisaties.

Deze diversiteit en de mogelijkheid om zelfstandig je agenda te bepalen volgens wat jou het meest aanspreekt, maakt van Vonk een ideale stageplaats!

Nico trakteert op taart
Nico trakteert op zelfgebakken taart op zijn laatste dag.

Deze vind je wellicht ook leuk