Vonk door de ogen van een stagiair bestuurskunde

Stagiair-Jolien

Hoi, ik ben Jolien, negen weken lang heb ik stage gelopen bij Vonk in het kader van de opleiding Bestuurskunde en Publiek management. Maar wat houdt een stage bij Vonk nu eigenlijk in? Welke opdrachten krijg ik en hoe ziet mijn dag eruit? Vragen die ik vaak krijg en met veel plezier beantwoord!

Mijn stageopdracht

Ik ben terecht gekomen bij Vonk via de Universiteit Gent. Ik kende de organisatie niet, maar ze sprak me direct aan door de verscheidenheid aan diensten en activiteiten.

Ook de stageopdracht sprak me enorm aan, want deze ging namelijk over sociale media. Sociale media wordt alsmaar populairder, ook in lokale besturen! Het leek me dan ook heel interessant om het gebruik van (sociale) media in lokale besturen te onderzoeken.

Dit heb ik gedaan aan de hand van een enquête die ingevuld is door communicatieverantwoordelijken en -medewerkers van meer dan 50 lokale West-Vlaamse besturen.

Uit dit onderzoek bleek dat de meeste lokale besturen sociale media heel belangrijk vonden, 60% gebruikt het zelfs meermaals per dag. 96% heeft een eigen Facebookpagina, meer dan de helft (56%) een eigen Instagrampagina, 62% een Twitterpagina en zelfs 37% een YouTubekanaal.

Facebook vindt men over het algemeen het meest interessant en efficiënt, zowel om de burger te bereiken, om informatie op te zoeken als om zich te laten inspireren.

Jolien geeft de presentatie onderzoek sociale media
Jolien geeft de presentatie onderzoek sociale media

Bijna 77% ziet een positieve evolutie in het gebruik van sociale media in zijn of haar lokaal bestuur. We kunnen dus besluiten dat ook lokale besturen zeer actief zijn op sociale media en helemaal mee zijn met de trend.

Aan de hand van sociale media bereik je meer betrokkenheid en respons in je lokaal bestuur, zowel intern als extern. Vele besturen willen inspelen op de verwachtingen van de burger, en sociale media is zeer snel inzetbaar.

De resultaten van het onderzoek heb ik ook mogen presenteren op het teamoverleg waar alle medewerkers van Vonk aanwezig waren!

Mijn andere taken

Naast het voeren van dit onderzoek, heb ik ook tal van andere activiteiten kunnen meevolgen. Opleidingen, intervisies, assessments, belevingsonderzoeken, intakes

Afhankelijk van mijn eigen interesses heb ik zelf mee kunnen beslissen waar ik zeker wou bij zijn.

Het leuke aan Vonk als stageplaats is dan ook de diversiteit. Je kan proeven van veel verschillende aspecten in de organisatie en leert op die manier enorm veel bij.

Zo heb ik een opleiding omtrent feedback kunnen meevolgen en ook zelf mee mogen helpen vormen. Het was zeer leerrijk om dit traject te kunnen opvolgen en zelf een steentje in te kunnen bijdragen!

Wat ik van mijn stage vond

Mijn stage bij Vonk was een zeer interessante en leuke ervaring waar ik enorm veel heb opgepikt.

De negen weken zijn enorm snel voorbij gegaan, maar op die korte tijd heb ik toch heel veel kunnen leren!

Dankzij de behulpzame collega’s, de toffe sfeer en de leerrijke taken, heb ik er een leuke en uitdagende stageperiode aan overgehouden. Bedankt Vonk!

Deze vind je wellicht ook leuk