Vonk door de ogen van een consultant – selectiedeskundige

Lara

‘Wat doe jij nu precies?’. Een vraag die heel wat mensen mij al gesteld hebben sinds ik begin oktober als consultant bij Vonk aan de slag ging. Omdat een kort en bondig antwoord hierop geven niet gemakkelijk is, leid ik jullie mee doorheen een werkdag.

7:50  Ik kom aan bij Vonk en begin de werkdag met een ‘snelle mokke’ koffie. Het eerste wat ik doe is mijn mails doornemen en mijn prioriteiten stellen voor vandaag.

Lara met ‘snelle mokke’ koffie

8:10  Mijn productiviteit piekt ‘s morgens. Ik begin dan ook zo snel mogelijk de rapporten te schrijven van het assessment van gisteren. Een assessment bestaat uit enkele computertests en een interview, aangevuld met bijvoorbeeld een postbakoefening, een presentatie of een rollenspel. Dit wordt allemaal geïntegreerd in een tekst per geteste competentie, wat als nieuweling nog een uitdaging vormt. De juiste nuances leggen, alles helder en duidelijk omschrijven: het is een leerproces.

10:00  Tijd voor koffie. De wandeling naar de koffiemachine zorgt voor een verstrooiing en even weg zijn van mijn laptop geeft opnieuw perspectief.

12:25   Lunchtijd! Na een viertal uur schrijven ben ik goed opgeschoten met het eerste rapport en is het tijd om de maag te vullen en het energieniveau wat op te krikken.

13:00  Ik start de namiddag met een tas koffie om het alomgekende namiddagdipje tegen te gaan. Het eerste rapport is bijna af en ik werk door tot ik klaar ben en deze opnieuw nagelezen heb.

Op kantoor

14:30  Er vindt een intake plaats voor een nieuwe aanwervingsprocedure bij de provincie. Omdat ik de enige consultant ben die vandaag aanwezig is, sluit ik aan op de intake. We overlopen de functieomschrijving, bepalen welke competenties gemeten moeten worden en leggen data vast voor het assessment. Als ik weer aan mijn bureau zit, maak ik deze procedure aan in ons intern systeem en breng ik de consultants die het assessment zullen afnemen op de hoogte van de procedure.

16:00  Straks heb ik een mondelinge proef bij een klant waar ik in de jury zetel. Ik maak een leidraad op voor het interview, druk het rapport van de kandidaat af en neem het cv mee.

17:00  Ik kom aan bij de klant waar de mondelinge proef zal plaatsvinden. De jury komt bijeen en ik licht de andere juryleden de rapporten van het assessment toe. Er is maar één kandidaat, het zal dus geen lange avond worden.

17:30  De kandidaat komt binnen en de mondelinge proef gaat van start. Ik noteer zoveel mogelijk, want ik moet morgen het motivatierapport van deze kandidaat opmaken.

18:15  We zijn uitgevraagd en de kandidaat vertrekt. De jury overlegt en delibereert de kandidaat.

18:45  Mijn werkdag zit erop. Moe maar voldaan stap ik in mijn auto en rij ik naar huis. Onderweg staat mijn hoofd niet stil en overloop ik mijn planning van morgen. Tegen dat ik thuis ben, is mijn hoofd leeg en ben ik gerust voor de komende werkdag! Dan word ik namelijk om 9u fit en monter bij de volgende klant verwacht voor het afnemen van mondelinge proeven.

‘Wat doe jij nu precies?’. Een vraag die heel wat mensen mij al gesteld hebben sinds ik begin oktober als consultant bij Vonk aan de slag ging. Omdat een kort en bondig antwoord hierop geven niet gemakkelijk is, leid ik jullie mee doorheen een werkdag.

7:50  Ik kom aan bij Vonk en begin de werkdag met een ‘snelle mokke’ koffie. Het eerste wat ik doe is mijn mails doornemen en mijn prioriteiten stellen voor vandaag.

Lara met ‘snelle mokke’ koffie

8:10  Mijn productiviteit piekt ‘s morgens. Ik begin dan ook zo snel mogelijk de rapporten te schrijven van het assessment van gisteren. Een assessment bestaat uit enkele computertests en een interview, aangevuld met bijvoorbeeld een postbakoefening, een presentatie of een rollenspel. Dit wordt allemaal geïntegreerd in een tekst per geteste competentie, wat als nieuweling nog een uitdaging vormt. De juiste nuances leggen, alles helder en duidelijk omschrijven: het is een leerproces.

10:00  Tijd voor koffie. De wandeling naar de koffiemachine zorgt voor een verstrooiing en even weg zijn van mijn laptop geeft opnieuw perspectief.

12:25   Lunchtijd! Na een viertal uur schrijven ben ik goed opgeschoten met het eerste rapport en is het tijd om de maag te vullen en het energieniveau wat op te krikken.

13:00  Ik start de namiddag met een tas koffie om het alomgekende namiddagdipje tegen te gaan. Het eerste rapport is bijna af en ik werk door tot ik klaar ben en deze opnieuw nagelezen heb.

Op kantoor

14:30  Er vindt een intake plaats voor een nieuwe aanwervingsprocedure bij de provincie. Omdat ik de enige consultant ben die vandaag aanwezig is, sluit ik aan op de intake. We overlopen de functieomschrijving, bepalen welke competenties gemeten moeten worden en leggen data vast voor het assessment. Als ik weer aan mijn bureau zit, maak ik deze procedure aan in ons intern systeem en breng ik de consultants die het assessment zullen afnemen op de hoogte van de procedure.

16:00  Straks heb ik een mondelinge proef bij een klant waar ik in de jury zetel. Ik maak een leidraad op voor het interview, druk het rapport van de kandidaat af en neem het cv mee.

17:00  Ik kom aan bij de klant waar de mondelinge proef zal plaatsvinden. De jury komt bijeen en ik licht de andere juryleden de rapporten van het assessment toe. Er is maar één kandidaat, het zal dus geen lange avond worden.

17:30  De kandidaat komt binnen en de mondelinge proef gaat van start. Ik noteer zoveel mogelijk, want ik moet morgen het motivatierapport van deze kandidaat opmaken.

18:15  We zijn uitgevraagd en de kandidaat vertrekt. De jury overlegt en delibereert de kandidaat.

18:45  Mijn werkdag zit erop. Moe maar voldaan stap ik in mijn auto en rij ik naar huis. Onderweg staat mijn hoofd niet stil en overloop ik mijn planning van morgen. Tegen dat ik thuis ben, is mijn hoofd leeg en ben ik gerust voor de komende werkdag! Dan word ik namelijk om 9u fit en monter bij de volgende klant verwacht voor het afnemen van mondelinge proeven.

Wij kunnen de selectieprocedure leiden van vacature tot inwerkperiode of wij nemen een rol op in specifieke onderdelen, zoals lid van een selectiecommissie of het organiseren van psychotechnische proeven en assessment centers

Deze vind je wellicht ook leuk