Thuiswerken met je partner doe je zo!

Thuiswerken

Ineens werk je elke dag thuis. Hoewel thuiswerken heel wat voordelen biedt, zoals het uitsparen van de tijd van en naar het werk en het geconcentreerd kunnen werken aan je taken, biedt dat laatste in deze corona-tijden echter meer uitdaging.

Misschien is het voor jou de eerste keer dat je thuiswerkt? Misschien had je geen laptop ter beschikking en moet je het nu doen met een ouder (lees: trager) beestje?

Waarschijnlijk mis je wel je goed uitgeruste, ergonomische bureau?

Ondertussen probeer je toch je werk zo goed mogelijk te doen, maar eenvoudig is dat niet met WIFI die durft te blokkeren, je partner die een ander werkritme heeft en constant telefoontjes krijgt, …

Dit zorgt soms wel eens voor frustraties.

Het is een kunst om jouw frustraties op een respectvolle en constructieve manier helder te verwoorden.

Zeker nu partners zo dicht op elkaars vel samenleven én -werken.

In onze opleidingen “helder communiceren” en “assertiviteit” bieden wij communicatietechnieken aan die je nu zeker en vast kunnen helpen om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken.

Hoe communiceer je helder en assertief?

Stel: je bent bezig met een belangrijke taak die nogal wat concentratie vergt. Je partner, die aan dezelfde tafel werkt, begint plots enkele telefoontjes te doen naar zijn collega’s. De gesprekken duren vrij lang en zorgen ervoor dat je de zin die je net getypt hebt drie keer opnieuw moet lezen om te begrijpen. Je concentratie is weg. Wat doe je?

Je kan op drie manieren reageren. Welke van de drie kies jij?

 1. “Wees nu toch eens wat stiller! Wat een lawaaimaker ben jij!”
 2. Je reageert niet en laat de situatie aan je voorbij gaan.
 3. “Ik merk dat je telefoontjes doet hier aan tafel zonder het te laten weten. Ik krijg hierdoor stress. Ik geraak afgeleid en kan me moeilijk terug concentreren. Ik heb nood aan rust om mijn taak tot een goed einde te brengen. Kunnen we bekijken hoe we dit best kunnen oplossen?”

Als je de drie opties leest, merk je al een verschil in hoe het overkomt. Optie 3 is natuurlijk de meest aangewezen manier om op een verbindende manier met jouw partner te communiceren.

Hoe komt dit?

 1. Optie 1 is een agressieve manier om te reageren. Dit komt meestal wat respectloos en autoritair over. Vaak wordt een dergelijke boodschap op een dwingende manier uitgesproken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In deze situatie plaats je jezelf boven de ander. Dit is niet zo interessant wanneer je met je partner moet samenleven en -werken.
 2. Optie 2 is een sub-assertieve manier om te reageren. Je bent wellicht bang voor de reactie van de ander of wil het conflict niet doen escaleren en komt hierdoor wat (te) weinig voor jezelf op. Wanneer je dit gedrag zou aanhouden, zullen er waarschijnlijk nog veel andere frustraties volgen. Je partner weet namelijk niet dat je dit storend vindt. Dat zouden nog een paar leuke corona-weken worden…
 3. Optie 3 is een assertieve manier om te reageren. Je komt op voor jezelf op een respectvolle manier, zonder de ander daarbij te kwetsen. Je deelt je gevoel en komt voor je eigen mening op. Door vanuit de ‘ik’-boodschap te spreken, kom je minder aanvallend over. Bovendien hou je rekening met de mening van de ander, doordat je de haalbaarheid van jouw oplossing aftoetst bij je partner.

3 tips om met je partner samen thuis te werken

 1. Spreek vaste tijdstippen af om te eten
  Spreek met je partner vaste tijdstippen af om te eten, zodat een gewoon werkregime kan worden aangehouden.
 2. Spreek af wanneer je niet wilt gestoord worden
  Werken jullie in dezelfde ruimte? Spreek een teken af wanneer jullie niet gestoord willen worden, bijvoorbeeld het dragen van een hoofdtelefoon = niet storen.
 3. Neem samen jullie pauze en probeer daarin voldoende te bewegen. Een korte wandeling in de tuin, 10 jumping jacks of een kleine huishoudelijke klus zorgen ervoor dat jouw concentratie optimaal blijft.

Hoe ervaar jij het thuiswerken met je partner?

Werk je samen met je partner thuis deze dagen? Deel jouw ervaringen op sociale media onder #thuiswerkvonk. Wij zijn benieuwd!

En wat met de kinderen?

Heb je bovendien nog eens kinderen rondlopen in je huis? Lees onze tips, vanuit eigen ervaring én wetenschappelijk standpunt, in deze blog.

Deze vind je wellicht ook leuk