Thuiswerken met je kinderen doe je zo!

Uitgelichte-afbeelding-1
Ineens werk je elke dag thuis. Hoewel thuiswerken heel wat voordelen biedt, zoals het uitsparen van de tijd van en naar het werk en het geconcentreerd kunnen werken aan je taken, biedt dat laatste in deze corona-tijden echter meer uitdaging.

Je kinderen vragen aandacht, kunnen zich dag na dag moeilijker bezighouden, of zijn ook wat bang voor dat
corona-mannetje”. 

Je geraakt hierdoor achter op je taken en bent wat gefrustreerd. Dat evenwicht tussen werk en privé is momenteel wellicht wat moeilijker te vinden. Verstaanbaar!

Daarom delen we graag tips om het evenwicht tussen het omgaan met je kinderen enerzijds en het gefocust werken anderzijds beter te bewaren, vanuit onze eigen ervaring én vanuit wetenschappelijk standpunt.

8 tips om thuis te werken met kinderen

1. Bouw pauzes in

Zorg ervoor dat je niet 8 uur aan een stuk achter jouw pc zit als ouder.

Maak jouw werkdag langer met meer pauzes waarbij je tijd vrijmaakt om tussendoor samen iets met de kinderen te doen.

Plan deze momenten ook in, dan hebben de kinderen ook iets om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld een kwartiertje ravotten in de tuin, een fietstochtje doen, …

Actieve activiteiten zijn twee-in-één: én een leuke tijd met je kinderen én voldoende zuurstof om je straks terug goed te concentreren.

2. Varieer in dagelijkse activiteiten

Variatie in de dagelijkse activiteiten is de sleutel om deze tijd vlotjes door te komen.

De ene dag voetballen in de tuin, de andere dag samen een work-out doorstaan, trampoline springen, spelletje spelen, boek voorlezen, puzzel maken, fruitbrochettes maken, tent bouwen in de tuin, …

3. Stel je zorgen uit en begrens ze in de tijd.

Wanneer je merkt dat je kind bang is voor dat “corona-mannetje”, maak dan ruimte voor een ingestelde ‘zorgentijd’ (ongeveer 10-20 minuten).

Gedurende deze begrensde tijd is het thema bespreekbaar (samen met bijhorende emoties!), maar als de zorgen ontstaan buiten deze tijd, kan je afspreken dat we de zorg bespreken in de ‘zorgentijd’, maar niet nu.

Als je dit vaak genoeg herhaalt, wordt dit denkproces automatisch. Als jij of je kinderen jullie toch zorgen maken buiten deze geplande tijd om, erger je er dan niet aan, maar herinner jezelf er gewoon vriendelijk aan dat je erover zal nadenken in je ‘zorgentijd’. (bron: https://krisepsykologi.no/how-to-cope-with-quarantine-isolation/)https://www.facebook.com/v6.0/plugins/video.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df2331b0524baa8%26domain%3Dapbvonk.be%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fapbvonk.be%252Ff66049047771e8%26relation%3Dparent.parent&container_width=765&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FLifedanscenterizegem%2Fvideos%2F215392969815329%2FUzpfSTIwNzY0NTM2MzI0ODYxNjo1MDE5MTE3NTA0ODg2NDE%2F&locale=en_GB&sdk=joey&width=900Juf Daphné legt het Corona-virus uit aan kinderen.

4. Beperk de schermtijden van je kinderen

Probeer de schermtijden van je kinderen te beperken.

Wanneer je écht die taak moet afkrijgen of wanneer je een belangrijke meeting hebt, kan je jouw kinderen laten uitleven op de computer/tablet/gsm/…

Dit zorgt voor jou eventjes voor de nodige rust.

5. Zien werken doet werken

Wanneer je kinderen iets groter zijn, hebben ze hoogstwaarschijnlijk ook heel wat taken meegekregen van school. Het is leuk om deze momenten ook samen te werken, want zien werken doet werken.

Samen oefeningen maken
voor school op de computer

6. Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken met jouw kind(eren)… en zorg voor een beloning als ze zich eraan houden. Bijvoorbeeld “Als je mama/papa niet stoort tot de wijzer aan de klok bovenaan staat, dan mag jij kiezen welk spelletje we straks buiten spelen.”

7. Investeer in qualitytime wanneer je niet werkt

Wanneer je werkdag ten einde is, investeer dan in wat quality-time door samen een langere activiteit te doen.
Speel een gezelschapsspel of bak eens een lekkere taart samen. Geniet ervan!

8. Zorg voor routine in je dag.

Routine houdt een mens veerkrachtig. Het menselijke brein houdt van gewoontes, omdat vaste gewoontes minder mentale capaciteit kosten dan nieuwe handelingen.

Deze corona-periode is bijna alles anders. De muziek- of sportschool van je kinderen of jezelf is gesloten, horeca is gesloten, je kan niet meer naar de (groot-)ouders, …

Het is dus extra belangrijk om vast te houden aan de routines die wél nog overeind staan:

Hoe pak jij het aan?

Wij zijn alvast benieuwd naar jouw ervaringen. Deel een foto van een leuke activiteit met jouw kinderen via #thuiswerkvonk en wie weet worden andere ouders door jou geïnspireerd!

En wat met de partner?

Ben je ook op zoek naar tips om beter samen met je partner thuis te werken? Lees dan zeker dit blogbericht.

Deze vind je wellicht ook leuk