Solliciteren bij de overheid doe je zo!

selectie-hand-schudden-sollicitant-2

Onze selectiedeskundigen zien jaarlijks honderden sollicitanten die graag aan de slag zouden gaan bij een Vlaams lokaal bestuur. Vaak stellen we vast dat velen van hen onder de indruk zijn van de formele selectieprocedure die ze moeten doorlopen. Om als sollicitant het beste van jezelf te kunnen demonstreren en maximaal te tonen wat je waard bent, zetten wij met veel plezier een aantal tips en adviezen op een rijtje!

1. Volg de spelregels

Wanneer je solliciteert bij de overheid gelden er specifieke spelregels, zoals een duidelijke deadline waarop je ten laatste dient te solliciteren, het voldoen aan de diplomavereisten, een kopie van je rijbewijs bezorgen,… Deze richtlijnen worden steeds in het vacaturebericht vermeld, zorg er dan ook voor dat je weet welke spelregels er worden toegepast.

2. Opnieuw een ‘examen’ afleggen

Vaak is de eerste stap binnen een selectieprocedure een schriftelijke proef. Dit kan in de vorm van een klassiek examen worden georganiseerd of sollicitanten krijgen een thuiswerkopdracht toegestuurd. Hou er rekening mee dat men hier zicht wenst te krijgen op zowel inhoudelijke kennis als de werkwijze die je hanteert. Streef ernaar om jouw antwoorden duidelijk te formuleren, zodat men bij het verbeteren ook jouw logica en werkwijze kan volgen.

3. De confrontatie met de jury

Een volgende stap is de mondelinge selectieproef. Dit is te vergelijken met een klassiek sollicitatiegesprek. In tegenstelling tot een sollicitatie bij een private firma, is dit een gesprek die je zal voeren met een jury. Deze is samengesteld uit verschillende deskundigen die samen tot een beoordeling komen van de verschillende sollicitanten. Best wel indrukwekkend om voor dergelijke jury plaats te nemen…

Tijdens dit gesprek wensen zij voornamelijk zicht te krijgen op jouw motivatie en ervaringen. Bereid je hierop voor door de functiebeschrijving goed door te lezen en op zoek te gaan naar relevante praktijkvoorbeelden die jouw ervaring met dergelijke taken en vaardigheden illustreren.

4. Psychotechnische testen en assessment center

Mogelijks word je ook uitgenodigd voor een psychotechnische proef of een assessment center. Sollicitanten worden hier geconfronteerd met verschillende computergestuurde testen en assessmentoefeningen. Vaak krijgen wij de vraag: Hoe kan ik mij hierop voorbereiden? De beste voorbereiding bestaat eruit om jouw zenuwen voldoende onder controle te houden zodat deze geen obstakel vormen om jouw kwaliteiten in de verf te zetten. Weten waaraan je je kan verwachten is op dit vlak de belangrijkste hulpbron.

Meer details over de inhoud en de werkwijze van een assessment center of een psychotechnische kan je terugvinden op onze website. Minstens even interessant is deze demo die je laat kennismaken met de werkwijze van dergelijke computergestuurde testen.

Heb je nog verdere vragen? Lara Vermeulen, Sandra De Craene en Melissa Demuynck staan je graag te woord.

Deze vind je wellicht ook leuk