Slecht nieuws brengen, zo doe je dat.

Moeilijk gesprek

Vind jij het ook lastig om slecht nieuws te geven? Stel je dit steeds uit of heb je de neiging om de boodschap zo te verpakken dat ze onduidelijk wordt?

Hoe breng je slecht nieuws?

Volgende tips zullen je helpen:

Tip 1: Slecht nieuws voor jou is niet altijd slecht nieuws voor de ander

Hou er rekening mee dat slecht nieuws voor iedereen anders is.
Het is niet omdat jij denkt dat iets slecht nieuws is, dat de ander dit ook zo ervaart.

Ga er vanuit dat nieuws op zich niet goed of slecht is. Het is de ontvanger die bepaalt hoe het bij hem aankomt. Geef daarom elke boodschap op een zorgzame manier en toets ook telkens af hoe je boodschap aankomt.

Tip 2: Vertel het vandaag, niet morgen

Het niet geven van het nieuws zorgt ervoor dat de ander cruciale informatie niet krijgt.

Hoe sneller iemand geïnformeerd is, hoe sneller men ook actie kan ondernemen! Het is natuurlijk niet makkelijk om iemand iets te weigeren of te wijzen op een aandachtspunt, toch kan het geven van de boodschap er voor zorgen dat men op zoek kan gaan naar alternatieven.

Toon je bereidheid om mee te zoeken naar een oplossing. Vaak is de ander nadien bijzonder dankbaar omdat je helder was en een eerlijke boodschap gaf.

Tip 3: Breng het nieuws zorgzaam

Bereid je indien je kan voor op het gesprek. Ga na welke mogelijke reacties je kan verwachten.

Breng het slechte nieuws bij de start van het gesprek. Laat de ander stoom afblazen.

Ga hier niet inhoudelijk op in. Benoem wat je ziet bij de ander. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je schrikt van dit bericht”. Let op met de uitspraak “ik begrijp het”. Deze wordt vaak te snel in de mond genomen. Bij situaties die je zelf nog nooit meemaakte kan je je enkel proberen inbeelden hoe het voor jou zou zijn en dan nog. Het is veel sterker om bij de reactie van de ander te blijven.

Eens de emoties wat gezakt zijn, kan je samen op zoek naar mogelijke oplossingen of vervolgacties.

Meer informatie?

Merk je dat – ondanks deze tips – je het moeilijk blijft vinden om slecht nieuws te brengen? Of lijkt het alsof je boodschap steeds verkeerd begrepen wordt? Dan is een vorming helder communiceren iets voor jou!

Deze vind je wellicht ook leuk