Pimp jouw CV! Enkele tips vanuit de praktijk

FAQ

Regelmatig krijg ik de vraag van vrienden en familie hoe een motivatiebrief en CV er idealiter uitzien. Vanuit mijn ervaring als selectiedeskundige geef ik via deze blog graag een aantal tips mee vanuit de praktijk.

Bron: this picture used at www.bastamanography.id via Flickr.

Maak jouw CV overtuigend en aantrekkelijk

Ik merk dat vooral het CV van groot belang is. Dit moet duidelijk en overzichtelijk zijn, zodat de lezer direct weet of je wel of niet aan het profiel voldoet.

Wat er zeker moet instaan:

De lezer moet direct kunnen terugvinden welke opleiding je hebt gevolgd en over welke werkervaring je beschikt.

Ook jouw persoonlijke gegevens moeten in het oog springen. De juiste data vermelden is daarbij cruciaal. Wanneer sollicitanten een vaag CV bezorgen waarop niet terug te vinden is in welke periode en hoe lang ze bij een werkgever werkten, zorgt dit onmiddellijk voor een aantal vraagtekens bij de juryleden. Heb je misschien iets te verstoppen? Ook al heb je een aantal periodes zonder werk gezeten, toch geef je dit beter eerlijk weer in jouw CV. Zorg er wel voor dat je in het gesprek hier een woordje uitleg bij kan geven.

Hoe het eruit ziet:

Een aantrekkelijke lay-out is natuurlijk een pluspunt. Het wekt interesse en enthousiasme bij juryleden. Vermijd CV’s van 4 pagina’s lang, maar probeer alles overzichtelijk en to-the-point weer te geven op 1 of maximum 2 pagina(‘s). Programma’s zoals Word en Google docs stellen een aantal sjablonen ter beschikking voor het opmaken van een aantrekkelijke, maar ook professionele CV. Deze sjablonen zijn zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken!

Solliciteer je voor een functie die een grote mate van creativiteit vereist? Dan is de lay-out natuurlijk extra belangrijk! Toon jouw creativiteit in de opmaak van jouw CV. Wees origineel. Bij andere functies kan een iets zakelijker CV (bijv. boekhouder) of juist iets speelser CV (bijv. begeleider kinderopvang) beter passen.

Sta dus zeker even stil bij de functie waarvoor je solliciteert en ga na of je CV de nodige competenties uitstraalt.

Wat je er nog in kan vermelden:

Het vermelden van jouw persoonlijke gegevens, opleiding en werkervaring is vanzelfsprekend, maar wat zet je nog op jouw CV? Dit hangt opnieuw sterk af van de functie waarvoor je solliciteert.

Bekijk in de vacaturetekst of functiebeschrijving welke kennis of vaardigheden gevraagd worden. Dit zijn zaken die je zeker mag vermelden op jouw CV. Denk daarbij aan talenkennis, het werken met computerprogramma’s, kennis van bepaalde wetgeving, … Vermeld die zaken die relevant zijn voor de vacante job. Zaken die niet relevant zijn voor de job vermeld je beter niet om het geheel overzichtelijk te houden.

Het vermelden van jouw hobby’s geeft jouw CV een leuke, persoonlijke toets. Hoewel dit wetenschappelijk niet echt gestaafd is, zijn er toch veel juryleden die zaken afleiden uit de hobby’s die je vermeldt. Zo straalt ‘leider bij de scouts’ een sociaal engagement uit en geeft ‘een passie voor reizen’ een meer avontuurlijk kantje aan jouw CV. Ook koken, sporten en wandelen zijn hobby’s die met positieve kenmerken worden geassocieerd. Het maakt je bovendien heel menselijk. Juryleden kunnen zich makkelijker identificeren met jou.

Het plaatsen van een foto op jouw CV kan, maar is zeker niet verplicht. Kies je ervoor om een foto op jouw CV te plaatsen, let er dan op dat dit een professionele en kwalitatieve foto is. Een vakantiefoto is altijd leuk op Facebook of Instagram, maar hoort echt niet thuis op een CV.

Een goede motivatiebrief wekt interesse op

Wat de motivatiebrief betreft, merk ik dat juryleden in de praktijk niet altijd evenveel tijd hebben om die grondig door te lezen. Houd het dus kort en bondig en zorg ervoor dat het geheel vlot leest. Je hebt echt geen 2 pagina’s nodig om uit te leggen waarom jij voor deze functie solliciteert. Een motivatiebrief moet vooral interesse wekken bij de lezer eerder dan jouw levensverhaal weer te geven.

Het woord zegt het trouwens zelf: een motivatiebrief dient om jouw motivatie toe te lichten. Verlies je dus zeker niet in het uitgebreid omschrijven van al jouw vorige werkervaringen, maar focus je op de redenen waarom je voor deze job wenst te solliciteren. Zorg ervoor dat jouw motivatie enthousiast en overtuigend klinkt. Je wil de lezer overtuigen dat je zin hebt om deze job te doen.

Ook jouw troeven voor de functie mogen aan bod komen in de motivatiebrief: wat maakt jou de ideale kandidaat? Een goede brief kan juryleden heel erg doen uitkijken naar jouw komst. Zorg wel dat de zaken die je vermeld in jouw motivatiebrief ook waar zijn. Het creëren van valse verwachtingen leidt tot enorme afknappers. Breng jezelf dus positief naar voor, maar overdrijf niet.

Streef naar een goed evenwicht tussen formeel en informeel. Een motivatiebrief is uiteraard een formele brief. Zorg dus voor een strakke lay-out (professioneel lettertype, uitlijnen, correcte hoofding, …) en werk met alinea om jouw brief te structureren. Je taalgebruik hoeft echter niet té formeel te zijn. Zorg dat het geheel vlot leest en boeit.

Laat jouw brief ook altijd nalezen door iemand anders. Zelf lees je vaak over je eigen fouten heen en zo weet je zeker dat het geheel ook voor anderen vlot begrijpbaar is. Dt-fouten zijn een allergie voor veel mensen, zorg dus zeker dat je op dit vlak geen fouten maakt.

Wil je graag solliciteren bij de overheid en goed voorbereid aan de start komen?

Neem dan zeker een kijkje op onze pagina rond solliciteren. Je vindt daar meer uitleg over de verschillende selectietechnieken en kan zelfs een demo doen van een assessment.

Deze vind je wellicht ook leuk