Technische opleiding

Vonk organiseert technische opleidingen rond de volgende thema's:

Alle technische opleidingen op een rijtje:

Technische opleiding


Autolaadkraan besturen – 15/03/2018

In deze opleiding leer je veilig en precies de telescopische arm op je vrachtwagen bedienen. Je leert de stempels op een juiste manier plaatsen zodat je lading of je vrachtwagen niet kantelt. Daarnaast leer je de last correct aanslaan, zodat deze niet loskomt en valt.

Autolaadkraan hernieuwing

Deze opleiding wil de nodige vaardigheden voor het besturen van een autolaadkraan opfrissen, met de nodige tips om veilig te blijven werken. Deze cursus is zeer praktijkgericht: er is 1 autolaadkraan per 2 à 3 deelnemers.

BA4: Gewaarschuwde – 16 mei 2018

In deze opleiding verwerf je de nodige kennis en vaardigheden om op een deskundige en veilige manier aan elektrische installaties te werken. Verschillende basisregels, risico’s en oplossingen komen aan bod.

BA5: Vakbekwame – 7 juni 2018

In deze opleiding verwerf je de nodige kennis en vaardigheden om de nodige gevaren in te schatten bij het werken aan elektrische installaties en deze risico’s te elimineren. De nodige regelgeving en de verschillende risico’s en oplossingen komen aan bod.

Bosmaaier – 19 april 2018

In deze opleiding leer je niet alleen werken met een bosmaaier, maar je leert ook het basisonderhoud ervan aan. Zo kan je niet alleen veilig werken, maar verleng je ook de levensduur van het toestel door een regelmatig onderhoud.

Bosmaaier: Gebruik, veilig werken en basisonderhoud

In deze opleiding leer je niet alleen werken met een bosmaaier, maar je leert ook het basisonderhoud ervan aan. Zo kan je niet alleen veilig werken, maar verleng je ook de levensduur van het toestel door een regelmatig onderhoud.

Collegagroep ploegbazen groendienst – groep 1 – start 22 februari 2018

Heb jij als ploegbaas van een groendienst van een lokaal bestuur nood aan uitwisseling van ervaringen met collega's? Wil je jouw deskundigheid verhogen door jouw vraagstukken te bekijken vanuit een andere invalshoek? Ben je op zoek naar concreet toepasbare antwoorden op jouw vragen? Kom dan naar deze collegagroep!

Groen – Tuinmachines: Onderhoud en reparatie

In deze 3-daagse opleiding leer je tuinmachines afstellen en onderhouden. Je leert ook kleine defecten zelf opsporen en oplossen.

Groen – Veilig werken met de zitmaaier

In deze opleiding leer je niet alleen werken met een zitmaaier, maar je leert ook het basisonderhoud ervan aan. Zo kan je niet alleen veilig werken, maar verleng je ook de levensduur van het toestel door een regelmatig onderhoud.

Groenonderhoud en snoeitechnieken

In deze opleiding krijg je de nodige plantenkennis en de nodige vaardigheden om gazons, struiken, hagen en andere beplantingen in je gemeente aan te leggen en te onderhouden. Hierin zitten ook de verschillende snoeitechnieken vervat. Je leert verder de nodige werktuigen kennen.

Heftruck besturen

In deze opleiding leer je op een veilige manier werken met een heftruck. Je leert een startcontrole uitvoeren, de stabiliteit verbeteren, rijden en manoeuvreren, stapelen en een basisonderhoud doen. Naast een theoretische inleiding is er vooral veel praktijk ingebouwd.

Heftruck hernieuwing

Deze opleiding is een opfrissingscursus voor zij die reeds ervaring hebben met een heftruck.

Hoogwerker besturen – 27 februari 2018

Het doel van deze opleiding is veilig werken met een hoogwerker/schaarlift zonder kwaliteitsverlies. Deze opleiding is heel praktijkgericht. Per 3 deelnemers is er een hoogwerker aanwezig zodat elke deelnemer voldoende kan oefenen.

Hoogwerker besturen – hernieuwing

Het doel van deze opleiding is het heropfrissen van veilig werken met een hoogwerker/schaarlift zonder kwaliteitsverlies. Deze opleiding is heel praktijkgericht. Per 3 deelnemers is er een hoogwerker aanwezig zodat elke deelnemer voldoende kan oefenen.

Kettingzaag – 23 februari 2018

In deze opleiding leer je op een veilige en ergonomische manier werken met een kettingzaag. Na een korte theoretische inleiding ga je vooral praktisch aan de slag om het toestel in te stellen en te gebruiken.

Onderhoud van bomen met een hoogwerker

In deze opleiding leer je bomen onderhouden en snoeien met behulp van een hoogwerker. Je krijgt wat theoretische achtergrondinformatie, maar enkel in functie van de praktijk.

Rijbewijs BE

Met deze opleiding verwerf je het rijbewijs BE bovenop je reeds behaalde B. Zo krijg je de toelating een aanhangwagen van 750 tot 3500 kg te trekken aan je wagen van type B.

Rijbewijs C

In deze opleiding verwerf je het rijbewijs C om vrachtwagens te besturen. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Rijbewijs C met vakbekwaamheid

In deze opleiding verwerf je in één klap zowel het rijbewijs C om vrachtwagens te besturen als de vakbekwaamheid hiervoor. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Rijbewijs CE

Met deze opleiding verwerf je het rijbewijs CE bovenop je reeds behaalde C. Zo krijg je de toelating zware aanhangwagens (van meer dan 750 kg) of opleggers te trekken aan je vrachtwagen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 1: Ladingzekering

In deze opleiding leer je de lading van je vrachtwagen zekeren. Na een theoretisch inleiding over wetgeving, krachten, sjormaterialen, verdeling van de lading e.d. ga je praktisch aan de slag: je leert een lading voorbereiden, laden en vastmaken.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 2: Rij- en rusttijden, vervoersdocumenten

In deze opleiding wordt de regelgeving rond de rij- en rusttijden opgefrist, met ook aandacht voor de gevolgen van inbreuken hierop, en wordt informatie gegeven over tachografen. Na deze theoretische informatie worden praktische oefeningen gemaakt op rij- en rusttijden en wordt gewerkt met tachografen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: Defensief rijden (tot 31/12/17 – vanaf 01/01/18 Cat. 1)

In deze opleiding leer je als vrachtwagenchauffeur defensief rijden of anders gezegd: je leert ongevallen te vermijden door eigen fouten te vermijden, fouten van anderen in te schatten en altijd rekening te houden met de rij-omstandigheden. Na een theoretische inleiding ga je praktisch aan de slag: tijdens verschillende ritten pas je de theorie toe en krijg je talloze praktische tips.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: EHBO-tips en ongevallenaangifte

In deze opleiding leer je omgaan met noodsituaties: Hoe kan je erger voorkomen? Hoe kan je slachtoffers helpen? Wie moet je verwittigen? Wat moet je doen bij brand, gewonden ... Er wordt ook wat aandacht besteed aan het invullen van een aanrijdingsformulier.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 2: Reglementering wegvervoer, rij- en rusttijden

In deze opleiding wordt de regelgeving rond de rij- en rusttijden opgefrist, met ook aandacht voor de gevolgen van inbreuken hierop, en wordt informatie gegeven over tachografen. Na deze theoretische informatie worden praktische oefeningen gemaakt op rij- en rusttijden en wordt gewerkt met tachografen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 1: Ecologisch rijden

In deze opleiding leer je de principes van ecologisch rijden. In een theoretisch gedeelte worden alle factoren opgesomd die het verbruik kunnen beïnvloeden. Daarna worden ritten uitgevoerd en krijgt elke deelnemer concrete tips om zijn rijstijl ecologischer te maken.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: De chauffeur als ‘ambassadeur’

In deze opleiding leer je hoe belangrijk klantvriendelijkheid is en hoe je hier als chauffeur kunt naar streven. Je krijgt de nodige tips aangeraakt en oefent deze in aan de hand van rollenspelen, discussies, groepswerk ...

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: Gezondheidstips, heffen en tillen

In deze opleiding krijg je een overzicht van de fysieke risico's die je in je vak loopt en leer je deze ook te vermijden. Er wordt o.a. aandacht bested aan zithouding, heffen, een goede fysieke conditie, gezonde voeding, beweging, de effecten van alcohol, drugs en medicijnen, en de gevaren van vermoeidheid.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 1: Economisch rijden

In deze opleiding word je je bewust van het voordeel van economisch rijden: door middel van kennis over de hedendaagse theorie leer je het nut van een aangepaste rijstijl inzien en leren we je een dergelijke economische rijstijl aan.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 3: EHBO-tips en ongevallenaangifte

In deze opleiding leer je eerste hulp bieden bij ongevallen: Wat doe je eerst? Hoe beoordeel je de toestand van een slachtoffer? Hoe voer je een reanimatie uit? Hoe kan je wonden verzorgen? Na de nodige theoretische uitleg ga je ook praktisch aan de slag om alle technieken in te oefenen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 3: Update wegcode en Europees aanrijdingsformulier

In deze opleiding wordt de wegcode opgefrist en worden de recente wijzigingen aangebracht. Verder wordt ook opgefrist hoe je het Europees aanrijdingsformulier moet invullen. De theoretische uitleg wordt afgewisseld met voldoende oefeningen om als praktisch vast te zetten.

Vakbekwaamheid Rijbewijs C

In deze reeks opleidingen verwerf of vernieuw je de wettelijk verplichte vakbekwaamheid voor rijbewijs C. De vakbekwaamheid bestaat uit verschillende modules die vrachtwagenchauffeurs de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen.

Vakbekwaamheid Rijbewijs D

In deze reeks opleidingen verwerf of vernieuw je de wettelijk verplichte vakbekwaamheid voor rijbewijs D. De vakbekwaamheid bestaat uit verschillende modules die buschauffeurs de nodige kennis en vaardigheden aanbrengen.

Veilig werken met de kettingzaag

In deze opleiding leer je op een veilige en ergonomische manier werken met een kettingzaag. Na een korte theoretische inleiding ga je vooral praktisch aan de slag om het toestel in te stellen en te gebruiken.

Veiligheid – Een graafmachine besturen: hernieuwing attest (Opleiding met attest!!!)

In deze opleiding worden de kennis en vaardigheden van de opleiding Graafmachine besturen terug opgefrist om het attest te kunnen vernieuwen. Opnieuw gebeurt dit zowel door theorie als door praktijk.

Veiligheid – Een heftruck besturen: hernieuwing attest (Opleiding met attest!!!)

In deze opleiding worden de kennis en vaardigheden van de opleiding Heftruck besturen terug opgefrist om het attest te kunnen vernieuwen. Opnieuw gebeurt dit zowel door theorie als door praktijk.

Veiligheid – Technische Opleidingen – BA4: Gewaarschuwde

In deze opleiding verwerf je de nodige kennis en vaardigheden om op een deskundige en veilige manier aan elektrische installaties te werken. Verschillende basisregels, risico's en oplossingen komen aan bod.

Veiligheid – Veilig werken langs de weg / Wegsignalisatie

In deze opleiding leer je veilig werken uitvoeren langs de weg. Je leert de nodige reglementering en bijhorende aansprakelijkheden. Daarna leer je concrete informatie over beschermingskledij en andere beschermingen voor arbeiders, werfaankondigingen en bijhorende verkeersborden en afzettingsmaterialen. Je leert ook een signalisatieplan opmaken en uitzetten.

Veiligheid – Veilig werken op hoogte – Module 1: Gebruiker ladder en rolsteiger

Module 1 van de opleiding Veilig werken op hoogte richt zich tot gebruikers van ladders en rolsteigers

Veiligheid – Veilig werken op hoogte – Module 2: Monteren en veilig werken met de rolsteiger

Module 1 van de opleiding Veilig werken op hoogte richt zich tot gebruikers van ladders en rolsteigers

Verreiker besturen

Het doel van deze training is veilig werken met een verreiker, zonder kwaliteitsverlies. Deze cursus is zeer praktijkgericht en beoogt zowel onervaren als ervaren gebruikers van de laadkraan. Per 3 deelnemers is er 1 verreiker aanwezig zodat elke deelnemer voldoende kan oefenen.

Verreiker hernieuwing

Het doel van deze training is veilig werken met een verreiker, zonder kwaliteitsverlies. Deze cursus is zeer praktijkgericht en beoogt ervaren gebruikers van de verreiker. Per 3 deelnemers is er 1 verreiker aanwezig zodat elke deelnemer voldoende kan oefenen.

Technische opleidingen - Vonk biedt ook de volgende opleidingen aan:


Autolaadkraan hernieuwing

Deze opleiding wil de nodige vaardigheden voor het besturen van een autolaadkraan opfrissen, met de nodige tips om veilig te blijven werken. Deze cursus is zeer praktijkgericht: er is 1 autolaadkraan per 2 à 3 deelnemers.

Bosmaaier: Gebruik, veilig werken en basisonderhoud

In deze opleiding leer je niet alleen werken met een bosmaaier, maar je leert ook het basisonderhoud ervan aan. Zo kan je niet alleen veilig werken, maar verleng je ook de levensduur van het toestel door een regelmatig onderhoud.

Heftruck besturen

In deze opleiding leer je op een veilige manier werken met een heftruck. Je leert een startcontrole uitvoeren, de stabiliteit verbeteren, rijden en manoeuvreren, stapelen en een basisonderhoud doen. Naast een theoretische inleiding is er vooral veel praktijk ingebouwd.

Heftruck hernieuwing

Deze opleiding is een opfrissingscursus voor zij die reeds ervaring hebben met een heftruck.

Hoogwerker besturen – hernieuwing

Het doel van deze opleiding is het heropfrissen van veilig werken met een hoogwerker/schaarlift zonder kwaliteitsverlies. Deze opleiding is heel praktijkgericht. Per 3 deelnemers is er een hoogwerker aanwezig zodat elke deelnemer voldoende kan oefenen.

Rijbewijs BE

Met deze opleiding verwerf je het rijbewijs BE bovenop je reeds behaalde B. Zo krijg je de toelating een aanhangwagen van 750 tot 3500 kg te trekken aan je wagen van type B.

Rijbewijs C met vakbekwaamheid

In deze opleiding verwerf je in één klap zowel het rijbewijs C om vrachtwagens te besturen als de vakbekwaamheid hiervoor. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

Rijbewijs CE

Met deze opleiding verwerf je het rijbewijs CE bovenop je reeds behaalde C. Zo krijg je de toelating zware aanhangwagens (van meer dan 750 kg) of opleggers te trekken aan je vrachtwagen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 1: Ladingzekering

In deze opleiding leer je de lading van je vrachtwagen zekeren. Na een theoretisch inleiding over wetgeving, krachten, sjormaterialen, verdeling van de lading e.d. ga je praktisch aan de slag: je leert een lading voorbereiden, laden en vastmaken.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 2: Rij- en rusttijden, vervoersdocumenten

In deze opleiding wordt de regelgeving rond de rij- en rusttijden opgefrist, met ook aandacht voor de gevolgen van inbreuken hierop, en wordt informatie gegeven over tachografen. Na deze theoretische informatie worden praktische oefeningen gemaakt op rij- en rusttijden en wordt gewerkt met tachografen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: Defensief rijden (tot 31/12/17 – vanaf 01/01/18 Cat. 1)

In deze opleiding leer je als vrachtwagenchauffeur defensief rijden of anders gezegd: je leert ongevallen te vermijden door eigen fouten te vermijden, fouten van anderen in te schatten en altijd rekening te houden met de rij-omstandigheden. Na een theoretische inleiding ga je praktisch aan de slag: tijdens verschillende ritten pas je de theorie toe en krijg je talloze praktische tips.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: EHBO-tips en ongevallenaangifte

In deze opleiding leer je omgaan met noodsituaties: Hoe kan je erger voorkomen? Hoe kan je slachtoffers helpen? Wie moet je verwittigen? Wat moet je doen bij brand, gewonden ... Er wordt ook wat aandacht besteed aan het invullen van een aanrijdingsformulier.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 2: Reglementering wegvervoer, rij- en rusttijden

In deze opleiding wordt de regelgeving rond de rij- en rusttijden opgefrist, met ook aandacht voor de gevolgen van inbreuken hierop, en wordt informatie gegeven over tachografen. Na deze theoretische informatie worden praktische oefeningen gemaakt op rij- en rusttijden en wordt gewerkt met tachografen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 1: Ecologisch rijden

In deze opleiding leer je de principes van ecologisch rijden. In een theoretisch gedeelte worden alle factoren opgesomd die het verbruik kunnen beïnvloeden. Daarna worden ritten uitgevoerd en krijgt elke deelnemer concrete tips om zijn rijstijl ecologischer te maken.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: De chauffeur als ‘ambassadeur’

In deze opleiding leer je hoe belangrijk klantvriendelijkheid is en hoe je hier als chauffeur kunt naar streven. Je krijgt de nodige tips aangeraakt en oefent deze in aan de hand van rollenspelen, discussies, groepswerk ...

Vakbekwaamheid – Rijbewijs C Cat. 3: Gezondheidstips, heffen en tillen

In deze opleiding krijg je een overzicht van de fysieke risico's die je in je vak loopt en leer je deze ook te vermijden. Er wordt o.a. aandacht bested aan zithouding, heffen, een goede fysieke conditie, gezonde voeding, beweging, de effecten van alcohol, drugs en medicijnen, en de gevaren van vermoeidheid.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 1: Economisch rijden

In deze opleiding word je je bewust van het voordeel van economisch rijden: door middel van kennis over de hedendaagse theorie leer je het nut van een aangepaste rijstijl inzien en leren we je een dergelijke economische rijstijl aan.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 3: EHBO-tips en ongevallenaangifte

In deze opleiding leer je eerste hulp bieden bij ongevallen: Wat doe je eerst? Hoe beoordeel je de toestand van een slachtoffer? Hoe voer je een reanimatie uit? Hoe kan je wonden verzorgen? Na de nodige theoretische uitleg ga je ook praktisch aan de slag om alle technieken in te oefenen.

Vakbekwaamheid – Rijbewijs D Cat. 3: Update wegcode en Europees aanrijdingsformulier

In deze opleiding wordt de wegcode opgefrist en worden de recente wijzigingen aangebracht. Verder wordt ook opgefrist hoe je het Europees aanrijdingsformulier moet invullen. De theoretische uitleg wordt afgewisseld met voldoende oefeningen om als praktisch vast te zetten.

Veiligheid – Technische Opleidingen – BA4: Gewaarschuwde

In deze opleiding verwerf je de nodige kennis en vaardigheden om op een deskundige en veilige manier aan elektrische installaties te werken. Verschillende basisregels, risico's en oplossingen komen aan bod.

Veiligheid – Veilig werken langs de weg / Wegsignalisatie

In deze opleiding leer je veilig werken uitvoeren langs de weg. Je leert de nodige reglementering en bijhorende aansprakelijkheden. Daarna leer je concrete informatie over beschermingskledij en andere beschermingen voor arbeiders, werfaankondigingen en bijhorende verkeersborden en afzettingsmaterialen. Je leert ook een signalisatieplan opmaken en uitzetten.

Verreiker besturen

Het doel van deze training is veilig werken met een verreiker, zonder kwaliteitsverlies. Deze cursus is zeer praktijkgericht en beoogt zowel onervaren als ervaren gebruikers van de laadkraan. Per 3 deelnemers is er 1 verreiker aanwezig zodat elke deelnemer voldoende kan oefenen.

Verreiker hernieuwing

Het doel van deze training is veilig werken met een verreiker, zonder kwaliteitsverlies. Deze cursus is zeer praktijkgericht en beoogt ervaren gebruikers van de verreiker. Per 3 deelnemers is er 1 verreiker aanwezig zodat elke deelnemer voldoende kan oefenen.