Communicatie

Communicatie - de volgende opleidingen gaan binnenkort van start:


Betere foto’s maken en bewerken voor je online kanalen – 28 mei 2021

Anno 2019 heeft quasi iedereen een smartphone. Foto’s nemen is dus nog nooit zo gemakkelijk geweest. Maar hoe neem je nu die ene perfecte foto? En hoe bewerk je die snel en gemakkelijk? Kan je op voorhand al zeggen welke foto wel of niet zal scoren op jouw online mediakanalen? Ja! En net dat gaan we leren in deze opleiding. We verliezen ook het wettelijke aspect van foto’s niet uit het oog. Je mag namelijk niet zomaar alles delen.

Je LinkedIn netwerk actief inzetten voor je organisatie – 23 september 2021

Ook als bestuursmedewerker zit er veel potentieel in LinkedIn. Via hét professionele kanaal leg je een uitgebreid netwerk aan en spot je opportuniteiten voor je organisatie. In deze workshop gaan we praktisch aan de slag. Je weet hoe je je profiel optimaliseert, hoe je een professionele update post en verken je de mogelijkheden van een pagina voor je organisatie.

Mijn webtekst SEO-vriendelijker maken – donderdag 2 december 2021

De teksten op je website laten werken voor lezers én voor zoekmachines als Google? Dat leer je in deze opleiding webteksten schrijven! We focussen ons op de teksten, niet op technische instellingen van je website. Neem gerust enkele bestaande teksten mee of schrijf ter plekke een nieuwe tekst. Je krijgt persoonlijke feedback zodat je naar huis vertrekt met een tekst die zeker goed scoort in Google.

Nudging: stimuleer je publiek om betere keuzes te maken – start 5 oktober 2021

Nuding is een psychologisch principe dat alomtegenwoordig is in ons dagelijks leven. Ben je benieuwd hoe je dit principe kan gebruiken om positieve keuzes naar voren te schuiven zonder andere keuzeopties weg te nemen of te benadelen? Je komt het te weten tijdens deze opleiding.

Origineler uit de hoek komen met Instagram – start 4 oktober 2021

Je gebruikt al een tijdje Instagram met je gemeente, maar wil het strategischer, creatiever en planmatiger gebruiken? Tijdens deze verdiepingsdag bedienen we jou op je wenken! Je leert hoe je met Instagram creatieve formats bedenkt en hoe je die strategisch inplant voor een optimaal resultaat: een professioneel imago naar de buitenwereld toe.

Video maken met je smartphone

Vandaag kan je met eenvoudige middelen je smartphone omtoveren tot een film- en montagetoestel. In deze hands-on workshop leer je met jouw smartphone professionele opnames maken en deze nadien monteren tot een wervend videoverhaal. Je krijgt alle instrumenten aangereikt om als mobiele reporter leuke videoverhalen te vertellen.

Webinar – Beter gezien worden op Facebook – 18 maart 2021

Als Facebook een café is, dan is het ongetwijfeld een van de luidste die je kent. Je stem er nog laten horen is niet altijd evident. Daarom gaan we in deze workshop op zoek naar visuele en inhoudelijke manieren om op te vallen, zonder dat er advertentiebudget mee gemoeid gaat.

Communicatie - Vonk organiseert ook de volgende opleidingen:


Basisopleiding communicatie

In enkele dagen leren ervaren docenten je de knepen van het vak. Je krijgt een mooi overzicht van verschillende domeinen: interne en externe communicatie, online communicatie, communicatiebeleid, mediarelaties, campagnevoering en visuele communicatie. Doorspekt met tips, oefening en praktijkvoorbeelden.

Bereik meer publiek met je digitale nieuwsbrief

In je communicatiestrategie is een digitale nieuwsbrief een onontbeerlijke tool om het contact met je publiek te onderhouden. Maar hoe pak je het goed aan? En hoe zorg je ervoor dat je opvalt in de overvolle mailboxen van je abonnees?

Beter online communiceren over je evenementen

Planning is alles als het over eventcommunicatie gaat. Maar op welke kanalen zet je best in? Hoe lang op voorhand begin je te communiceren? En hoe verhouden online en offline zicht tegenover elkaar? Na deze workshop ga je naar huis met een retroplanning voor je online communicatie.

Helemaal mee met digitale media

Laat je in één dag onderdompelen in de wondere wereld van sociale media, digitale technologie en apps. In deze workshop leer je hoe je digitale media kan inzetten om beter te communiceren met je collega’s, externen en/of burgers. Je ontdekt welke sociale media voor jou bruikbaar kunnen zijn en hoe je jouw privacy online beschermt. Na deze workshop ben je vertrouwd met woorden zoals: Livevideo, Taggen, Instagrammen, #Durftevragen, influencers, chatbots, … Geen technische voorkennis vereist!

Maak visueel sterkere presentaties – laat je boodschap nog beter overkomen

“Where is the power en what is the point. “ Powerpoint, Prezi of ook elk ander presentatieprogramma, wordt vaak slecht gebruikt, namelijk te veel tekst en te weinig visueel of foutief visueel. In deze sessie leer je communicatief sterke dia’s maken die er mee voor zorgen dat je boodschap goed begrijpbaar wordt, geloofwaardig is en onthouden wordt.

Meer halen uit je Facebook pagina

6,6 miljoen Belgen zitten op Facebook. Een eigen pagina oprichten en berichten posten is niet zo moeilijk. Maar wat dan? Hoe ga je als stad, gemeente of organisatie de dialoog aan met je doelpubliek? Hoe promoot je je aanbod? En wat doe je met negatieve reacties?

Netwerken en personal branding met LinkedIn en andere sociale media

LinkedIn en sociale media kunnen worden gebruikt om professionele connecties te leggen. Ook voor medewerkers uit lokale besturen kan het nuttig zijn om sociale media te gebruiken om te netwerken. Sociale media bieden een toegangspoort tot heel wat nieuws en informatie binnen lokale besturen. LinkedIn en andere sociale media netwerken geven de kans om de ‘personal brand’ te verhogen en aan kennisdeling te doen. In deze opleiding leer je hoe je kan starten met sociale media als netwerkkanaal.

Starten met Instagram voor lokale besturen

In deze interactieve opleiding over Instagram leer je hoe je foto’s, video’s en stories maakt, deelt en bewerkt. Maar we gaan nóg verder: hoe zet je Instagram efficiënt in? Hoe scoor je met je foto’s, lok je interactie uit, verzamel je meer volgers,… Je krijgt inzicht in het algoritme van Instagram en hoe andere steden ermee omgaan en scoren met leuke content.

Webinar – Betere webteksten schrijven

Schrijf je vaak teksten voor websites van een lokaal bestuur? Of ben je webredacteur en pas je teksten van medewerkers aan om op het web te publiceren? Sta je er als communicatieambtenaar voor in dat surfers de webteksten van je bestuur vinden en lezen? Dat je boodschap of oproep aankomt? In deze tweedelige online schrijftraining oefen je een arsenaal aan webschrijfvaardigheden. Tijdens de eerste sessie krijg je een theoretische inleiding. In deel twee ga je praktisch aan de slag.

Zet jouw eerste stappen in het maken van een e-learning pakket: leer een instructie- of lesvideo maken

Verspreid je in jouw bestuur vaak informatie of leid je andere collega's op? Geef je soms trainingen? Wil je graag weten hoe je dat op een digitale manier kan aanpakken via een e-learning pakket? Kom dan naar deze opleiding. Je leert er de do's & dont's van het maken van e-learning pakketten en gaat aan de slag met jouw eigen materiaal om een lesvideo te maken.