Omgaan met waardering

Groeiend plantje

Mijn collega zei me gisteren dat mijn inbreng op de teamvergadering zeer waardevol was. Ach, Bart en Jos vertelden veel interessantere dingen dan ikzelf, antwoordde ik. Zo bijzonder was wat ik zei toch niet … En dan begon ik snel over iets anders. Ik kan precies niet goed om met dit soort reacties. Ik weet eigenlijk nooit wat ik er mee aan moet.

Herken je dit? Dan kunnen volgende tips jou leren omgaan met waardering.

3 tips om om te gaan met waardering

Tip 1: Neem en geef een compliment

Soms krijgen mensen van kleins af aan de boodschap dat het belangrijk is om bescheiden te zijn.

Herken je dit? Dan is de kans groot dat je een compliment snel naar beneden haalt. Beeld je in dat anderen je arrogant zouden vinden …

Toch kunnen bescheidenheid en het aanvaarden van een compliment hand in hand gaan.

Erken het compliment en bedank de ander: “Fijn dat je mijn inbreng goed vond” en maak van de gelegenheid gebruik om zelf ook een compliment aan de anderen te geven: “Zelf vond ik de bijdrage van Jos en Bart ook bijzonder interessant”.

Op deze wijze zorg je er voor dat de balans van nemen en geven in evenwicht is.

Tip 2: Luister heel goed

Complimenten worden heel vaak gevolgd door een vraag of een opmerking.

Herken je dit? Dan is de kans groot dat je je bij het krijgen van een compliment schrap zet en je je voorbereidt op de opmerking die zal komen.

Dit maakt dat je het compliment nauwelijks hoort, ofwel aan de ander vraagt of deze misschien iets nodig heeft van jou …

Leer luisteren naar het compliment en scheid dit af van de vraag of de opmerking.

Tip 3: Jij bent bijzonder, wist je dat?

Soms twijfel je of je wel een compliment verdient. Zo bijzonder was je prestatie toch niet!

Herken je dit? Als je jezelf niet waardeert is de kans groot dat je niet in staat bent om waardering van anderen te aanvaarden.

Het kan helpen om je eigen talenten en kwaliteiten in kaart te brengen en je er bewust van te zijn dat wat jij bij jezelf “gewoontjes” vindt, voor anderen bijzonder is.

Adem diep in bij het ontvangen van een compliment, durf naar jezelf te kijken als iemand die waardevol is. Durf aan te geven dat je verrast bent: “Zo had ik het zelf nog niet bekeken, bedankt om mij er attent op te maken”.

Op deze manier kunnen complimenten een boost geven aan je zelfvertrouwen. Leer genieten van complimenten. Ze helpen je om in je kracht te staan en om te gaan met uitdagingen.

Meer informatie

Wil je meer leren hoe je voor je mening kan opkomen, op een duidelijke, respectvolle manier? Hoe je met agressie kan omgaan? Wil je werken aan je zelfvertrouwen? Bekijk dan zeker ons opleidingsaanbod.

Heb je nood aan meer? Onze coaches kunnen jou tijdens een individuele coaching inzicht geven en ondersteunen.

Heb je verdere vragen? Contacteer ons vrijblijvend via info@apbvonk.be of op 050 40 43 50.

Deze vind je wellicht ook leuk