Mindfulness of mindful werken, wat houdt dat eigenlijk in?

Bureauwerk

Het betekent je aandacht richten op het hier en nu, op de taak die je wenst uit te voeren en al het andere even buitensluiten. Heel bewust stilstaan bij wat de opdracht is en wat het resultaat moet zijn om je acties erop af te stemmen.

Het betekent niet meer werken maar wel slimmer werken: met focus, efficiënter en doelgerichter aan de slag gaan.

Hoe meer je leert je bewust te zijn van het nu, geen taken uit te stellen, niet te piekeren over wat komen kan, hoe rustiger je wordt en hoe minder stress je zal ervaren.

Tekening: is het nu mind full of mindful

Gezien iedereen wel stress ervaart op het werk en daar vaak anders mee wil omgaan, geven we hier graag een paar tips mee om te focussen, om met aandacht in het hier en nu taken doelgericht uit te voeren.

1. Bepaal wat de taken zijn die je voor vandaag zeker wil uitvoeren en in welke volgorde; zet de meest uitdagende taak voorop en voer ze ’s morgens uit terwijl je hersenen nog fris zijn.

2. Communiceer duidelijk in jouw omgeving dat je met een belangrijk dossier bezig bent en dat je focustijd loopt; zet je telefoon in omleiding, signaal ‘niet storen’, zet een afgesproken teken op bureau.

3. Bepaal hoeveel tijd je aan een taak wenst te besteden; start en stop dan ook stipt! Zet je wekker als je denkt de timing niet te kunnen respecteren.

4. Leg enkel het dossier waaraan je werkt op je bureau, of zet slechts die documenten open die je nodig hebt om deze ene taak uit te voeren. Zo worden je hersenen niet overspoeld met onnodige prikkels.

5. Bepaal voor elke taak welk eind of tussenresultaat je wenst te behalen; je kan dit visualiseren op een flap, schema.

Benieuwd naar meer informatie rond omgaan met stress? Bezoek dan zeker deze pagina! Of bekijk onze opleidingen. Vind je niet wat je zoekt? Contacteer ons dan vrijblijvend via info@apbvonk.be, zodat wij jou gericht kunnen verder helpen.

Deze vind je wellicht ook leuk