JIJ bent ambassadeur van jouw lokaal bestuur!

groep les luisteren

Hoi, ik ben Kim Liveyns. In februari ben ik bij Vonk in dienst gekomen als stafmedewerker vorming.

Om wat meer voeling te krijgen met de verschillende opleidingen, volg ik een aantal van deze opleidingen ook zelf mee, waaronder de startersopleiding ‘werken in een lokaal bestuur’.

Opvallend voor mij was de sessie rond kwaliteit waarin het imago van een lokaal bestuur besproken werd.

Het stereotiepe beeld van de ambtenaar

We zijn het er allemaal over eens: we werken graag voor de overheid, maar toch kwamen tijdens de les een aantal minpunten aan bod:

  • Tijd: alles duurt langer dan in de privé. Dit is ook correct. Procedures zorgen ervoor dat de centen van de burgers traceerbaar zijn.
  • Omgeving: de burger kijkt met een heel kritische kijk naar de overheid (alweer die centen) en de beeldvorming is over het algemeen negatief gekleurd. Zo blijkt dat opmerkingen als: ambtenaren zijn lui, hebben veel vakantie, een goed pensioen,… nog steeds dagelijkse kost zijn. Ook de link met ‘de collega’s’ is heel snel gelegd, terwijl het echte leven er helemaal anders uitziet.

Het stereotiepe beeld doorbreken

Hoe komt het dat, ondanks een continue ontwikkeling van de overheid, dergelijke stereotypen nog steeds aanwezig zijn en wat kunnen wij, als ambtenaar hieraan doen?

Het antwoord is eenvoudig. Alles start bij jezelf:

  • Denk bewust na over het belang van je eigen rol binnen en buiten jouw lokaal bestuur
  • Word ambassadeur van je lokaal bestuur! Straal je passie voor je stad, gemeente en werkgever uit. Dit werkt aanstekelijk.
  • information is key! Informeer je omgeving zodat misvattingen over de overheid de wereld uit worden geholpen.

Meer weten?

Ben je nieuw gestart in de overheidswereld? Bekijk dan zeker onze startersopleidingen. De overheidsomgeving kent namelijk haar eigen spelregels. In onze startersopleidingen leer je de werkomgeving beter te begrijpen: begrippen krijgen inhoud, regels en procedures worden verklaard.

Wil je binnen jouw bestuur een vorming organiseren om jouw medewerkers ambassadeurs van jouw bestuur te maken? Dat kan. Contacteer ons vrijblijvend op 050 40 34 50 of via info@apbvonk.be.

Deze vind je wellicht ook leuk