Hulp vragen, 3 redenen waarom dat een goed idee is

burn-out job

Heb je het ook al meegemaakt dat je best wat hulp zou kunnen gebruiken en je dit om een of andere reden niet vraagt?

Misschien durf je wel geen hulp te vragen? Hieronder geven we jou drie redenen mee waarom hulp vragen juist goed is voor de organisatie:

1: onderzoek wat je tegenhoudt om hulp te vragen.

Vaak houden een aantal onderliggende overtuigingen ons tegen om hulp te vragen aan anderen. Soms vreest men dat de ander een oordeel zal hebben: ”amaai, kan die dat nu niet?” of wil men de ander niet storen “mijn collega heeft zelf al zoveel werk”.

Denk na welke belemmerende overtuiging bij jou speelt. Bekijk hoe jij deze belemmerde gedachte kan ombuigen. Volgende gedachten kunnen helpen: “iedereen heeft ooit wel eens hulp nodig”, “wanneer anderen mijn hulp vragen, ben ik blij om te merken dat ik iets kan betekenen voor anderen”.

Ongedwongen hulp kunnen vragen werkt bijzonder bevrijdend.

2: hulp vragen houdt de balans van geven en nemen in evenwicht

Hulp vragen biedt jou de kans om zelf iets van de ander in ontvangst te nemen.

Indien je zelf nooit ondersteuning vraagt, kan het lijken dat jij alles onder controle hebt, waardoor je zelf ook minder toegankelijk wordt voor anderen.

In een gezonde werkrelatie is het goed om verschillende posities in te nemen. Ook jonge collega’s kunnen hier een belangrijke rol spelen. Zij hebben vaak nieuwe ideeën die ze graag willen toetsen. Op deze wijze kunnen nieuwe collega’s sneller deel uitmaken van het team. Dit kadert in het principe van reverse mentoring, waarbij de talenten van nieuwe collega’s ingezet worden om ervaren collega’s te ondersteunen.

3: zorg ervoor dat hulp vragen en geven deel uitmaakt van de cultuur van je organisatie

In teams waar men regelmatig uitwisselt, wordt ondersteuning vragen een evidentie.

Hierbij is het belangrijk dat iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen. Om dit goed te laten verlopen kan je gebruik maken van de intervisiemethodiek. Hierbij brengt 1 iemand een vraag in, collega’s vragen door zonder advies te geven om op deze wijze de situatie helder te krijgen. Afsluitend is er een rondje waarbij iedereen aangeeft: “indien ik in deze situatie zou zijn, dan zou ik…”  Op deze wijze blijft men uit het adviseren en ontwikkelt men een collegiale uitwisseling.

Zeker in een job waar je zelfstandig je taken uitvoert, zal de introductie van collegiale uitwisseling ervoor zorgen dat je je gedragen voelt.

Meer informatie

Voel je dat de drempel om hulp te vragen voor jou te hoog is? Dat je schrik hebt een neen te krijgen? Dat je niet kan loslaten, omdat je denkt dat de ander het wel niet zo goed zal doen zoals jou? Dan kan een individuele coaching jou hierbij helpen, bekijk zeker ons aanbod! Ook een vorming assertiviteit of helder communiceren kan een oplossing bieden.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met lieve.vandurme@apbvonk.be

Deze vind je wellicht ook leuk