Abonneedag Vonk – De nieuwe legislatuur in de steigers – 19 juni 2023*

play-stone-g7f1017df4_1920
  • 08u30 – 09u00: Onthaal met koffie : PH Boeverbos – Foyer
  • 09u00 – 09u10: Verwelkoming door de voorzitter, mevrouw Sabien Lahaye-Battheu : PH Boeverbos – Raadzaal

Ben jij, zoals veel collega’s ook al gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe legislatuur? Of ben je van plan hier binnenkort mee te starten? Is voor jou alles zo klaar als een klontje of zijn er toch nog zaken onduidelijk?

Moderator Bert Oris, die zelf beleidsmedewerker is, gaat in op de belangrijkste vragen die leven bij de administraties.

  • 09u10 – 09u30: Introductie – Bert Oris
  • 09u30 – 10u30: Juridische “moetjes en magjes” – Cies Gysen

Advocaat Cies Gysen (GDenA Advocaten) laat zijn licht schijnen over wat je als administratie “moet” doen in de voorbereiding van de nieuwe legislatuur en wat je “mag” doen. Vanuit zijn praktijkervaring zal hij wijzen op valkuilen, maar ook aanbevelingen formuleren. Hierbij gaat hij steeds uit van een pragmatische aanpak. De kernvraag: doen we de juiste dingen?

  • 10u30 – 10u45: Koffiepauze
  • 10u45 – 11u30: Case Omgevingsanalyse – Hilde Coudenys

De omgevingsanalyse die gemeenten maken bestaat traditioneel uit een interne en externe component.

De 5 Vlaamse Provinciebesturen hebben samen de tool provincies.incijfers.be ontwikkeld. Deze tool stelt over 22 beleidsdomeinen een schat aan informatie ter beschikking. Ook via andere wegen kan je tal van data vinden om de externe component van de omgevingsanalyse op te maken.

Hilde Coudenys van de provincie West-Vlaanderen licht toe welke data beschikbaar zijn, waar je ze terug kan vinden en hoe je ze kan inpassen in jouw omgevingsanalyse.    

  • 11u30 – 12u30: Panelgesprek

Een vlot en goed gestructureerd overleg tussen diensten en beleid is essentieel voor een modern lokaal bestuur. Lokale besturen hebben grote uitdagingen voor zich, waardoor een gestroomlijnde samenwerking tussen administratie en beleid, gebaseerd op vertrouwen, meer dan ooit van belang is. 

Frederik Demeyere (burgemeester van Hooglede), Stijn Lombaert (provinciegriffier West-Vlaanderen), Siegelinde Lacoere (algemeen directeur Oostende) en Britt Schouppe (algemeen directeur Maldegem) delen graag hun ervaringen en inzichten in een panelgesprek, waarin dieper wordt ingegaan op de “ambtelijke logica” enerzijds en de “politieke logica” anderzijds.

  • 12u30 – 13u30: Netwerklunch : VONK

* Wacht niet te lang met inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt

Neem gratis deel als abonnee! Schrijf in via volgende link:

https://docs.google.com/forms/d/1nTVNBYZQHXwNUrh9Se-MA84dfzo6CRZzcJTzegmQh4A/edit

Deze vind je wellicht ook leuk