Het groeiende belang van creativiteit

lamp idee plan

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid. Het helpt je om te kunnen omgaan met veranderingen en uitdagingen die op je pad komen, zowel voor jezelf als voor de organisatie.

In deze 21ste eeuw is het van levensbelang om je creativiteit te laten bloeien. Denk maar aan de huidige coronacrisis, waar we met z’n allen een nieuwe realiteit hebben moeten creëren (en nog steeds aan het creëren zijn).
Een organisatie krijgt onverwacht talloze beperkingen opgelegd, maar dient toch op één of andere manier te blijven draaien. Er dringen zich uitdagingen aan waar elk individu, elke medewerker en leidinggevende op zijn/haar manier oplossingen probeert voor te vinden.

Waarom we van onszelf denken dat we niet creatief zijn

Als je nu – terwijl je dit leest – denkt van ‘ik heb dat niet in mij, creativiteit’, dan heb je het (gelukkig!) bij het verkeerde eind. Je hebt het misschien gewoon al een tijdje niet meer gedaan. En net zoals terug fietsen na een lange tijd kan het eerst even wat onwennig zijn.

De vaardigheid creativiteit krijgt het niet altijd gemakkelijk te verduren. Al van in onze kindertijd leren we ‘binnen de lijntjes te kleuren’. Het wordt ons met andere woorden regelmatig afgeleerd om onze creativiteit de vrije loop te laten.

Wanneer je dan als nieuweling de arbeidsmarkt betreedt, verwachten werkgevers vaak van hun nieuwe arbeidskrachten ‘een vernieuwende kijk’, ‘innoverende aanpak’ en ‘een out-of-the-box denken’. Wellicht niet zo gemakkelijk, als je het al die jaren wat hebt ‘moeten’ verdringen.

Hoe kan je je creativiteit aanwakkeren?

Neem bijvoorbeeld een glas. Een voorwerp dat we dagelijks gebruiken om water in te schenken om vervolgens leeg te drinken.

Weinig creatiefs aan, zou je op het eerste moment kunnen denken. Maar stel je eens voor: wat zou je nog allemaal kunnen doen met een glas? Probeer eens 10 antwoorden op deze vraag te vinden.

Je zou bijvoorbeeld het glas kunnen gebruiken om een vliegend insect binnen in je woonkamer terug naar buiten te brengen. Je kan het ook gebruiken om een cirkel te tekenen wanneer je het glas op zijn kop zet. Je kan het gebruiken als potje om aperitiefhapjes in te presenteren. Je kan het ook stukgooien, zodat er scherven ontstaan en je er een kunstwerk mee kan maken. Of nog gekker: een kind kan het gebruiken als ‘grot’ in zijn fantasie om kleine popjes te doen in verschuilen.

Probeer een dagdagelijks voorwerp dus eens vanuit een ander standpunt te bekijken, vanuit een marsmannetjes-perspectief. Als je het voorwerp nog nooit gezien zou hebben, wat zou je ermee kunnen doen? Dit biedt je al heel wat nieuwe mogelijkheden!

Meer informatie?

Vanuit Vonk hebben wij een online belevingsworkshop ontwikkeld om de creativiteit in jezelf aan te wakkeren en/of zelfs nog meer te laten bloeien. Je ervaart wat het effect kan zijn van breder denken op jezelf en je omgeving. We gaan aan de slag met verschillende praktische oefeningen om hier en daar jouw creativiteit terug wat meer te laten “vonken”.

Deze vind je wellicht ook leuk