Ga zonder stress in verlof

vakantie hangmat pexels

De vakantie nadert. Je kijkt uit naar rust maar voor die er komt is het nog alle hens aan dek. Je wil alles in orde brengen, er komen nog wat onverwachte vragen en je agenda staat vol… De stress slaat toe… Herken je dit ook? Lees hier hoe je stressloos in verlof kan gaan:

Creëer rust in je hoofd

Neem je agenda en bekijk welke zaken je zeker nog in orde wil brengen. Stel je de vraag of het echt nodig is dat dit nu nog aangepakt wordt of je dit kan uitstellen naar een later moment. Plan wat zeker moet in zodat je meer ruimte krijgt in je hoofd. Ga na wat je kan uitstellen naar een later moment. Laat in je agenda ook ruimte zodat ook onverwachte vragen een plekje kunnen krijgen. Bouw daarnaast voldoende pauzemomenten in. 10 minuten extra zuurstof kunnen zorgen voor een groter rendement. Soms helpt het ook om eens terug te blikken op alles wat je al gedaan hebt.

Vraag hulp

Je hoeft niet alles zelf of alleen te doen. Je kan ook hulp vragen aan een collega. Hou er in dit geval rekening mee dat het aangenamer is om je vraag voldoende op tijd te stellen zodat de ander dit ook kan inplannen. Een last minute hulpkreet kan er voor zorgen dat de stress van jou naar je collega verschuift en dit wil je ook niet. Maak je vraag voldoende concreet zodat de ander niet tussen de lijnen moet luisteren naar wat je echt vooruit zou kunnen helpen.

Neem tijd om op te ruimen en bereid je afwezigheid voor

Het is niet enkel belangrijk om ruimte te maken in je hoofd, ook je werkplek kan nood hebben aan orde. Archiveer afgewerkte taken en dossiers. Zorg ervoor dat je mailbox in orde staat voor je op verlof vertrekt. Installeer een duidelijke out of office of schakel je mailbox door naar een collega of algemeen mailadres. Laat je mails tijdens je vakantie niet toekomen op je smartphone. Geef jezelf toestemming om tijdens je verlof helemaal weg te zijn.

Deze vind je wellicht ook leuk