Verbindend communiceren: hoe breng ik mijn boodschap zo goed mogelijk over?

Doelgroep

Voor alle ambtenaren die zijn/haar communicatieve vaardigheden wil versterken om duidelijk, efficiënt en verbindend in dialoog te gaan.

Doelstelling

De deelnemer kan de verschillende communicatiestijlen benoemen. De deelnemer kan enkele handvaten aanreiken om constructief en op een verbindende manier feedback geven. De deelnemer ervaart het effect van deze verschillende stijlen, namelijk de samenwerking en het overleg met anderen wordt effectiever.

Programma

Dag 1: basisvaardigheden aanscherpen in de dagdagelijkse communicatie

  • Hoe werkt communicatie nu precies? Waarom denken we dat we helder en duidelijk zijn, terwijl blijkt dat de ander ons soms toch niet begrijpt?
  • Verbale en non-verbale communicatie: do’s en don’ts
  • Praktische oefeningen en bijkomende tips

Dag 2: gesprekstechnieken bij samenwerking en overleg, als het iets uitdagender wordt

  • Elk hun eigen communicatiestijl: wat is het effect van mijn stijl en hoe kan ik beter aansluiting maken met de ander?
  • Hoe geef ik op een constructieve en verbindende manier feedback?
  • Hoe ga ik om met kritiek?
  • Valkuilen bij communicatie en hoe hiermee omgaan.

Werkvorm

Twee weken voor de start van de opleiding ontvangt elke deelnemer een vragenlijst (communicatie-barometer) waardoor hij/zij zicht krijgt op zijn/haar eigen sterktes en groeimogelijkheden. Vanuit deze vragenlijst formuleert de deelnemer concrete leervragen en stuurt deze door naar de trainer, ten laatste 3 dagen voor de start van de opleiding.

De oefeningen tijdens de opleiding bestaan uit individuele reflectie-, groeps-, doe- en denkoefeningen, brainstormrondes, casebespreking, presentatie-oefening, vertelcafé, vraag maar raak, enz. De inhoud van de oefeningen sluit aan bij de specifieke leervragen van de deelnemers.

Tussen de twee sessies door kunnen de deelnemers bepaalde gesprekstechnieken uitproberen en via e-mail feedback vragen aan de trainer.

Trainer

Melissa Demuynck werkt als consultant bij Vonk. Ze vulde haar basisopleiding master in de psychologie verder aan met opleidingen in HR-gerelateerde thema’s en een postgraduaat inspirerend coachen. Als trainer bouwde ze reeds ervaring op in het geven van communicatietraining, faalangst- en assertiviteitstraining, sollicitatietraining en studiebegeleiding.


Prijs

300,00€
€ 300 voor abonnees, € 330 voor niet-abonnees - vrijgesteld van BTW
Vonk

Plaats

Vonk
Koning Leopold III-Laan 41 - Filiaal 3 - Sint-Andries-Brugge

Data en tijd

Deze opleiding vindt plaats op:

9u - 16u
16/11/2021
9u - 16u
23/11/2021

Inschrijven

Schrijf je meerdere personen in, pas dan het aantal aan.
Beschikbaar aantal Tickets: 11
Inschrijven is niet (meer) mogelijk voor deze sessie, probeer een andere sessie of klik op de knop interesselijst en laat daar jouw gegevens achter. Wij verwittigen jou zodra de opleiding opnieuw georganiseerd wordt.