Vakbekwaamheid

Situering en doelgroep

Alle chauffeurs met rijbewijs C die professioneel vervoer verzorgen moeten over een attest vakbekwaamheid beschikken. Deze verplichting is een gevolg van de uitvoering van de Europese richtlijn die ongevallen op de weg wil voorkomen en het beroep van chauffeur wil opwaarderen.

De verplichting geldt voor chauffeurs met een rijbewijs C, CE, D en DE die een activiteit uitvoeren die hoofdzakelijk uit rijden bestaat. Bijvoorbeeld: huisvuilophaling, kampvervoer, schoolvervoer, enkel afzetten en ophalen materiaal,…

Deze verplichting geldt NIET voor activiteiten waarvan de hoofdtaak een andere is dan rijden. Daarnaast zijn er specifieke vrijstellingen voor bestuurders van voertuigen die instaan voor veiligheid en openbare orde, bijvoorbeeld het besturen van een zoutstrooier.

Een voorbeeld ter verduidelijking: De groendienst die een vrachtwagen gebruikt om snoeimateriaal te vervoeren

 • Het personeelslid dat de wagen bestuurt snoeit gedurende de dag mee. Hoofdtaak is snoeien. Het besturen van de vrachtwagen is niet vakbekwaamplichtig.
 • Maar een personeelslid dat de gehele dag met een vrachtwagen het snoeiafval naar het containerpark brengt heeft WEL als hoofdtaak rijden. Het besturen van de vrachtwagen is dan vakbekwaamplichtig.

Conclusie: De verplichting is gekoppeld aan de activiteit, niet aan de persoon! Wanneer een chauffeur een activiteit uitvoert waarvoor vakbekwaamheid vereist is en niet over het attest beschikt, dan beschikt die chauffeur NIET over een geldig rijbewijs.

Hoe voldoe je aan de vakbekwaamheid?

Geldig rijbewijs

 • De basiskwalificatie (rijbewijs) behaal je op de rijschool.
 • De nascholing vakbekwaamheid (code 95) behaal je bij erkende opleidingscentra zoals Vonk

Vakbekwaamheid moet elke 5 jaar vernieuwd worden door een bijscholing van 35 uur te bewijzen. Elke opleiding duurt 7 uur en wordt geattesteerd.

Ingeval van een Rijbewijs C behaald vóór 09/09/2009
 • Examen = basiskwalificatie
 • Overgangsperiode van 7 jaar om aan de vakbekwaamheid te voldoen: vóór 09/09/2016 met 5 opleidingsattesten naar gemeente om code 95 op rijbewijs te krijgen
Rijbewijs C behaald na 09/09/2009
 • Gecombineerd examen = basiskwalificatie en vakbekwaamheid
 • Binnen de 5 jaar vakbekwaamheid vernieuwen (geen overgangsperiode)

Bijvoorbeeld: rijbewijs behaald op 15/11/2010 -> vóór 15/11/2015 met 5 opleidingsattesten naar gemeente om code 95 op rijbewijs te krijgen.

Bijkomende verplichtingen

Vanaf 19 januari 2013 heeft de wetgever bijkomende verplichtingen opgelegd:

 • Verschillende onderwerpen verplicht: Van de 5 opleidingen die een chauffeur volgt, moet er minstens 1 uit elk van de 3 volgende categorieën gekozen worden:
  • Nascholing in rationeel rijden op basis van de veiligheidsvoorschriften
  • Toepassing van de voorschriften
  • Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening en logistiek
 • Individuele praktijkopleiding verplicht: Een opleidingsmodule over de onderwerpen onder categorie ‘Nascholing in rationeel rijden op basis van de veiligheidsvoorschriften’ of het onderwerp ‘Bedacht zijn op de gevaren van het verkeer en op arbeidsongevallen’ bevat minstens 3 uur rijles per deelnemer.

Modules

Klik in dit overzicht op de verschillende modules voor concrete informatie over inhoud, werkvorm, prijs, formules …

Alle modules zijn erkend door het departement Mobiliteit en Openbare werken.

Cat. 1

Cat. 2

Cat. 3


Momenteel is deze opleiding nog niet ingepland. Vul jouw gegevens in op de interesselijst, wij contacteren jou zodra de opleiding ingepland staat.