Rugsparend werken voor technisch uitvoerend personeel

Doelgroep

Deze opleiding is ontwikkeld voor het technisch uitvoerend personeel van lokale besturen (niveau D en E), bijvoorbeeld poetshulpen, groenarbeiders, klusjesmannen en logistieke medewerkers.

Doelstelling

Na het volgen van de opleiding kan de cursist de voordelen van rugsparend werken benoemen en opsommen hoe de rug wordt belast. Bovendien heeft de cursist inzicht in de werking van het lichaam en mogelijke belastingen (werking wervelkolom, anatomie spieren en gewrichten, …). Op vlak van vaardigheden kan de cursist de risicosituaties herkennen en weet hij/zij een goede houding aan te nemen bij het uitvoeren van taken.

Programma

Deel 1: theorie (beperkt) 

  • Anatomie, fysiologie en pathologie van het bewegingsstelsel
  • De oorzaken van rugpijn

Deel 2: praktijk 

  • Oefenen van de verschillende rugvriendelijke lichaamshoudingen
  • Stretchoefeningen

Werkvorm

De deelnemers krijgen theoretische inzichten aangereikt. De klemtoon van de opleiding ligt echter op de praktijk. We oefenen goeie lichaamshoudingen in en ook stretchoefeningen komen aan bod. Er is ook voldoende tijd voorzien om op de vragen van de deelnemers in te gaan.

Trainer

Fabienne Vandenbulcke is gerontoloog en docent verpleegkunde.


Momenteel is deze opleiding nog niet ingepland. Vul jouw gegevens in op de interesselijst, wij contacteren jou zodra de opleiding ingepland staat.