Dag van de gemeenschapswacht – 4/05/2022

Schrijf je hier in

 

Programma

  • 9u00 – 9u20        Ontvangst met koffie @ cafetaria
  • 9u20 – 9u30        Verwelkoming door onze nieuwe directeur Filip Callewaert
  • 9u30 – 10u45       Workshop 1 – deel 1
  • 10u45 – 11u00     Pauze
  • 11u00 – 12u15     Workshop 1 – deel 2
  • 12u15 – 13u45     Barbecue
  • 13u45 – 15u00     Workshop 2 – deel 1
  • 15u00 – 15u15     Pauze
  • 15u15 – 16u15      Workshop 2 – deel 2
  • 16u15 – 17u00     Afscheidsdrink

 

Workshop: Omgaan met agressief gedrag. Wat vertelt mijn lichaamstaal?

Wanneer je burgers aanspreekt op hun gedrag bestaat de kans dat je een tegenreactie krijgt. Soms ontaardt dit zelfs in verbale agressie. Tijdens deze workshop onderzoeken we hoe we hier best kunnen mee omgaan. We leggen extra nadruk op het belang van lichaamstaal. Wat vertelt jouw lichaamstaal? Hoe kan je grenzen aangeven zonder zelf in de aanval te gaan? Hoe blijf je met de ander omgaan vanuit evenwaardigheid?

Trainer: Lieve Van Durme, consultant bij Vonk

Workshop: Excited Delirium Syndrome (EDS): hoe herken je het en wat kan je doen?

Excited Delirium Syndrome, afgekort EDS is een gevaarlijke psychische aandoening die sterk lijkt op een psychose of op een bijwerking van drugs-en/of alcoholgebruik.  Wanneer de staat van opwinding een bepaald niveau bereikt, wordt de situatie moeilijk beheersbaar voor de politie- en medische diensten. Tegelijk moet men beseffen dat in deze toestand het risico op overlijden aanzienlijk toeneemt. Tijdens jullie aanwezigheid op het terrein is het niet ondenkbaar dat jullie met zo’n persoon worden geconfronteerd.

Jullie zijn in de hulpverleningsketen een belangrijke partner en extra ogen op het terrein. In deze workshop leren jullie EDS-signalen te identificeren en ook waar je kan helpen om de politie- en medische tussenkomst nog beter te laten verlopen om zo het risico op incidenten tijdens de interventie te verminderen.

Trainer: Rens Serroels, hoofdinspecteur politie Oostende, Docent Geweldsbeheersing West-Vlaamse Politieschool, Phyiscal en Personal Trainer

Workshop: intervisie coördinatoren rond de aanpak van conflicten

Vind je het ook niet steeds makkelijk om om te gaan met conflicten binnen je team. Stel je je de vraag hoe je best kan reageren? Dan kan deze collegiale uitwisseling jou inspiratie bieden. Leren van elkaar en uitwisselen van ervaringen kunnen je sterker maken. Daarnaast krijg je ook een aantal handvaten waar je in je team mee aan de slag kan.

Trainer: Lieve Van Durme, consultant bij Vonk

Workshop: mythes omtrent voeding doorbroken + rugsparend werken

In deze workshop neemt de trainer jullie mee in zijn verhaal waarin hij in één jaar 28 kilogram lichaamsgewicht verloor. We overlopen een aantal mythes en tips en tricks omtrent voeding. Na de pauze overlopen we enkele rug versterkende oefeningen in de praktijk alsook technieken om iets te heffen en te tillen.

Trainer: Rens Serroels, hoofdinspecteur politie Oostende, Docent Geweldsbeheersing West-Vlaamse Politieschool, Phyiscal en Personal Trainer

De verkeersquiz

Het verkeersreglement wijzigt regelmatig. Daarom organiseren we ook dit jaar opnieuw de verkeersquiz. We testen op een ludieke en ontspannen manier jouw kennis van het verkeersreglement.

Trainer: Topper rijschool

Workshop Veerkracht: verhoog je persoonlijk welzijn

Sinds maart 2020 is onze wereld drastisch veranderd. ‘Normale zaken’ zijn plots niet meer vanzelfsprekend en nieuwe regels zijn schering en inslag.

Eenieder gaat hier anders mee om en dit geldt zowel voor de gemeenschapswachten zelf als voor ‘de man in de straat’.

De veerkracht bepaalt hoe iemand reageert op onvoorspelbare gebeurtenissen en hoe iemand de eigen vitaliteit, het persoonlijk welzijn ervaart. De workshop ‘Veerkracht’ zet in op het verhogen van dit persoonlijk welzijn.

Trainer: Ingrid Remmery, consultant bij Vonk

Workshop verslaving in al zijn vormen: hoe herken je het en hoe ga je ermee om?

Het aantal Vlamingen met een alcohol- of drugverslaving is sinds jaar en dag hoog. Als gemeenschapswacht kom je in aanraking met burgers waarvan je een vermoeden hebt dat ze onder invloed zijn van alcohol of andere drugs. Of je komt gebruiksvoorwerpen tegen.

Middelengebruik is een complex thema. Het is dan ook vaak niet eenvoudig om te weten waar het nu precies over gaat én vooral hoe je als gemeenschapswacht kunt reageren.

Tijdens deze vorming krijg je tips en houvast in hoe je naar verslaving kunt kijken én wat je vanuit jouw positie als gemeenschapswacht kunt doen. Er is ruimte voor je eigen vragen en voor discussie.

De vorming wordt gegeven door preventiewerkers Tabak, Alcohol en andere Drugs van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen.

Trainer: Giovanni Laleman, orthopedagoog preventie CGG (centrum voor geestelijke gezondheidszorg)

Workshop: vlotter communiceren met de burger

Verbindend communiceren is een kunst. Het helder en duidelijk verwoorden van jouw boodschap verhoogt ook de kans op succes! Tijdens deze workshop staan we stil bij hoe communicatie nu precies werkt en hoe jij met behulp van enkele technieken en handvaten jouw communicatie kan versterken.

Trainer: Mieke Catteeu, zelfstandig consultant

EHBO: opfrissing

De inhoud van deze workshop is volledig vraag-gestuurd. De deelnemers kunnen op voorhand reeds vragen/ situaties bedenken waar ze graag input rond krijgen. Deze worden tijdens de sessie behandeld.

trainer: Herwig Baert, verpleegkundige met een bijzondere beroepstitel in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg


Prijs

90,00€
Abonneeprijs: € 90 per persoon (inclusief BBQ en workshops), niet-abonneeprijs: € 108 per persoon (inclusief BBQ en workshops - vrijgesteld van BTW