Een nieuwe directeur voor Vonk

Filip pasfotoformaat bruine achtergrond

Sinds 1 oktober heeft Vonk een nieuwe directeur. Filip Callewaert volgt Freddy Deslé op, die op 1 mei 2021 op pensioen gaat.

In september kwam Filip al eens langs op het teamoverleg van Vonk om zich voor te stellen. We mochten hem toen alles vragen wat we wilden weten over hem. We delen enkele van zijn antwoorden op onze vragen met jou.

Waarom Vonk?

Ik had onmiddellijk een klik met de vacaturetekst. Vonk leek voor me een kruispunt waar een aantal van mijn passie-lijnen samenkomen. Ik som ze even op:

Leren. Ik heb zelf 9 jaar les gegeven in het secundair, ik bouwde de doctoral schools mee uit aan de VUB, ik legde mee de basis van de University of Brussels, en ik ging op zoek naar wat een bedrijf als lerende organisatie kenmerkt. Met Vonk werk ik in deze context; ik werk aan de vraag: hoe maak je teams en organisaties ‘slimmer’?

Totaalkijk. Net deze totale mix van opleidingen, consultancy, coaching, selectie die Vonk aanbiedt aan lokale besturen en social profits vind ik een belangrijke aantrekkingspool. Je denkt veel dieper en breder na, samen met je klant, over wat HR voor hen kan betekenen, dan wanneer je bv. enkel opleidingen zou aanbieden. Die holistische en duurzame kijk op uitdagingen – daar hou ik van.

Het netwerk. Ik zou voor een HR-afdeling in een bedrijf kunnen gaan werken, maar het boeit me veel meer om ondersteunend te zijn aan een netwerk van organisaties.
De diversiteit daarin, de kracht om mensen samen te brengen en van mekaars praktijken te leren – het is zoveel interessanter. Vonk ondersteunt dat regionale netwerk van lokale besturen en social-profits. Daar zit heel wat potentieel in om dat nog meer als netwerk te benaderen, zodat ze van mekaar leren, en uiteindelijk mekaar gaan versterken.

Het team. Ik mocht al meermaals, als leidinggevende, de kracht van het team ervaren – en die kracht is veel meer dan de som van de kracht van de individuen.
Ik geloof heel erg in de extra kracht die een team kan genereren. Die ervaring miste ik erg als zowel interne als externe consultant in de projecten die ik de voorbije jaren vorm gaf.
Inhoudelijk deed ik die projecten zielsgraag – het ging steeds over de nieuwe, betere, snellere, slimmere manieren van samen werken met behulp van digitale platformen. Maar consultants zijn vaak éénlingen, die wel met anderen samen werken, maar nooit echt deel uitmaken van een team.
Die teamkracht wou ik terug, en als directeur van Vonk ligt daar opnieuw een massa teampotentieel.

West-Vlaanderen. Ook al werkte ik bij het Havenbedrijf Antwerpen, in Brussel, en reisde ik veel naar het buitenland, toch woon ik heel graag in West-Vlaanderen. Mijn nieuwe professionele perimeter had ik dan ook binnen de provincie zelf voorzien – het moest op fietsafstand zijn – daarmee is nog een passie gevallen: fietsen.

Wat zijn jouw allergieën?

Zelfvoldaanheid: dat men meent dat leren en verbeteren niet meer hoeven, want het draait hier allemaal zo goed. Alles kan altijd beter, vind ik, en naar dat potentieel moet je continu op zoek gaan.

Niet-waardetoevoegend werk: inefficiënt en onnodig werk dat men doet omdat het moet, en omdat men het al altijd zo doet. Maar niemand weet goed waarom. Dat zie ik vaak in allerlei regeltjes die we toepassen voor controle en orde. En vergaderen als genre doet me ook toch wel vaak eens zuchten.

Sinds ik de meerwaarde ontdekte van online samenwerkingsplatformen ben ik erg allergisch geworden voor samenwerking per e-mail.

Zie je dat zitten, een team van enkel vrouwen leiden?

Dit maakt me niet veel uit. Zou ik ‘anders’ reageren of leiden als het een team van enkel mannen was, of als het een team van elk de helft was? Ik zal de vraag terugkaatsen: wat is dan zo eigen aan een mono-feminien team?

Wat zijn jouw hobby’s?

Fietsen en lezen. Verder hou ik ook van af en toe eens een niets-moet-vandaag-dag.

Wat is jouw muziekvoorkeur?

Ik zit helemaal in het elektronische genre, van the Prodigy tot Tomorrowland (maar eigenlijk ook Pukkelpop), met uitzondering van de populaire dj’s zoals Dimitri Vegas, zijn broer en nog vele anderen. Ik kan me jammer genoeg niet amuseren met rock, maar dus wel elektronische punk.

Welkom in het team

Als team heten we Filip dan ook van harte welkom.

Ben je benieuwd naar onze andere teamleden? Maak kennis op https://apbvonk.be/over-vonk/het-vonkteam/

Deze vind je wellicht ook leuk