Deontologie in een lokaal bestuur: hoe ga je om met integriteitsdilemma’s?

Deontologie

Vele organisaties schuiven integriteit als een essentiële competentie in hun organisatie naar voor.
Ook in lokale besturen is dit bijzonder belangrijk. Integere medewerkers handelen volgens de vooropgestelde normen en waarden en gaan correct om met mensen en middelen. 
Dit gaat natuurlijk veel verder dan het vermijden van fraude en corruptie. Het gaat erom dat je het juiste doet, ook als niemand kijkt!

Integriteitsdilemma’s

Stel: een firma waar je vaak mee samenwerkt, biedt VIP-tickets aan voor de voetbalwedstrijd van jouw favoriete team. Of je stelt vast dat je collega tijdens de werkuren zeer regelmatig met haar nieuwe vriend aan de telefoon hangt. Of je ziet op een vertrouwelijk document plots de naam van jouw buurman staan. Wat zou jij doen op zo’n moment?

Je voelt al snel aan dat het niet altijd zo makkelijk is om hier een kant-en-klaar antwoord op te formuleren. Het is zelden zwart-wit en hangt af van verschillende factoren. Bij integriteitsdilemma’s is er steeds sprake van een grijze zone.

Er bestaan een aantal hulpmiddelen die jou kunnen helpen om te bepalen wat een goede reactie is in jouw concrete situatie. Door jouw situatie aan de verschillende testen te onderwerpen, krijg je een meer genuanceerd zicht op de beste aanpak.

Enkele testen om de juiste aanpak te bepalen

Schoudertest

Wat als iemand meekijkt over mijn schouder? Beeld je in dat een collega of jouw leidinggevende meekijkt naar jouw reactie op het dilemma. Wat lijkt jou dan de beste keuze?

Weegschaaltest

Weeg de opties tegen elkaar af om een keuze te maken. Welke voor- en nadelen zie ik bij de verschillende opties? Hoe verhouden die zich ten opzichte van elkaar?

Spiegeltest

Kan ik mezelf nog recht in de ogen kijken als ik deze keuze maak? Waar voel ik mij het beste bij?

Meer informatie?

Deze testen zijn maar enkele van de hulpmiddelen om meer integer te handelen als medewerker.
Heb je interesse om hier meer over te weten te komen, dan is de opleiding ‘Wit of zwart? Hoe kan ik integer omgaan met dilemma’s op de werkvloer?’ zeker een aanrader!

Wil je het wat breder benaderen en ben je nieuwsgierig naar hoe je als leidinggevende of als organisatie integer handelen kan stimuleren bij jouw medewerkers? Dan is de opleiding ‘Wit of zwart? Help je team integer omgaan met dilemma’s op de werkvloer!’ misschien wel iets voor jou!

Heb je andere vragen rond deontologie of integriteit? Onze consultant Hanne helpt je graag verder.

Deze vind je wellicht ook leuk