Introductie Omgeving – Module Pragmatische Handhaving
Effectief en efficiënt handhaven is geen sinecure. In veel gevallen wordt aan symptoombestrijding gedaan of wordt louter reactief gereageerd op basis van klachten.
In het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem wordt handhaving op een pro-actieve manier aangepakt. Daarnaast worden thematische acties gehouden en gelooft het bestuur in overtuigingskracht. Op deze manier voorkom je dat je repressief achter de feiten aanloopt.
Voor iedereen die in haar/zijn lokaal bestuur bevoegd is voor of bezig is met handhaving kan het voorbeeld van Sint-Martens-Latem inspirerend zijn om het handhavingsbeleid naar een hoger niveau te tillen.
Voorkennis
Een basiskennis van de regelgeving ruimtelijke ordening is aangewezen.
Doelstelling
Gemeentelijke verbalisanten en inspecteurs RO geven soms aan niet precies te weten hoe lokale handhaving te organiseren. In vele gevallen blijft men symptomen bestrijden of louter reactief handelen op basis van klachten. Deze werkwijze heeft zelden een ruimtelijk effect waardoor handhaving vaak dode letter blijft of verdampt tot enkele sporadische acties per jaar. Dit gebeurt door toelichting bij het eigen Beleidsplan Handhaving Ruimtelijke Ordening, waarbij voortdurend de link gelegd wordt met het gemeentelijke Afwegingskader Goede Ruimtelijke Ordening.
Handhaving start immers preventief bij duidelijke informatie en heldere regels of voorwaarden in de omgevingsvergunning.
Er wordt een ‘model’ voorgesteld dat – mits wat nuancering – in elke gemeente kan worden gebruikt.
Je leert welke de basisvoorwaarden zijn om effectief en efficiënt te handhaven. Hierdoor kan je je eigen prioriteiten bepalen en krijg je zicht op de praktische kant van de procedure, waardoor je een gestructureerde aanpak kan uitwerken.
Je kan als cursist zelf een case aanbrengen zodat hierop kan worden ingegaan.
De cursus is pragmatisch opgevat om de (beginnende) handhaver concreet op weg te zetten.
Programma
In deze opleiding wordt het prioriteitenkader in combinatie met het afwegingskader van de gemeente Sint-Martens-Latem voorgesteld. Door voorbeelden en interactie met de deelnemers wordt stilgestaan bij onder meer:
- het vastleggen van prioriteiten
- het focussen op recente overtredingen
- het uitwerken van een handhavingstraject
Werkvorm
Interactieve opleiding met mogelijkheid om een eigen case aan te brengen.
Trainer
G. Keukelier is handhavingsambtenaar in Sint-Martens-Latem.