3 tips om vriendelijk maar kordaat afstand te houden

onthaal (4)

Hou 1,5m afstand is een belangrijke coronamaatregel.

Het is niet altijd even evident om aan je collega aan te geven waar jouw grenzen liggen, zeker wanneer het gaat over alle maatregelen die met Corona te maken hebben.

Vaak hebben mensen verschillende meningen, vindt men sommige maatregelen niet relevant of vergeet men gewoon dat er maatregelen moeten gevolgd worden.

Collega’s hierover aanspreken is niet gemakkelijk. Daarom vind je hieronder 3 tips om vriendelijk, maar kordaat afstand te houden:

Tip 1: Maak het thema afstand houden bespreekbaar op het team.

Bekijk hoe je dit thema op de agenda van het team kan krijgen.

Geef tijdens deze bijeenkomst aan hoe het voor jou is wanneer iemand te dicht komt, bijvoorbeeld: “ik merk dat ik stress ervaar, wanneer ik merk dat een collega plots te dicht bij mij komt. Dit zorgt ervoor dat ik minder naar kantoor kom/nauwelijks van achter mijn bureau kom, terwijl ik de contacten met de collega’s wel mis en niet graag zou hebben dat jullie mij als asociaal bekijken”.

Geef hierbij ook aan dat het voor jou niet gemakkelijk is om collega’s hierover aan te spreken. Je wil hen niet afwijzen, schofferen of belerend overkomen.

Je kan hierbij ook de vraag stellen of jij de enige bent die dit zo ervaart.

Vaak zal je merken dat je niet alleen bent. Bekijk hoe jullie samen afspraken kunnen maken. Wanneer jullie overeenkomen dat jullie elkaar mogen aanspreken, effent dit vaak al het pad.

Tip 2: Richt de ruimte zodanig in dat dichtbij komen al moeilijker wordt.

Zoek samen naar visuele prikkels of ludieke slogans die kunnen uitgehangen worden. Bijvoorbeeld: “door afstand te houden zijn we elkaar nabij” ,“als ik op afstand blijf, is dit vanuit zorg voor ons allen”, ‘ik zou wel dicht willen komen, maar nu mag het even niet”.

Op deze wijze blijft het thema actueel.

Tip 3: spreek je collega erop aan.

Wanneer een collega ondanks alle afspraken toch te dicht komt kan je deze aanspreken op een niet aanvallende manier. Bijvoorbeeld: “ik schrik, voor mij kom je nu wel heel dichtbij, waardoor ik me niet comfortabel voel”. ?

Nadien kan je voor verschillende opties kiezen. Indien jullie rechtstaan, kan je je boodschap aanvullen: “ik ga een stap achteruit zetten”.

Indien je neerzit, kan je volgende vraag stellen aan je collega: ”Kunnen we ons mondmasker opzetten?”

Indien het voor jou toch te moeilijk is om deze boodschap te geven kan je ook op een indirecte manier communiceren: zorg dat je je mondmasker bij de hand hebt en zet dit op wanneer iemand te dichtbij komt. Al snel zal je goede voorbeeld opgevolgd worden.

Meer informatie

Bekijk zeker ook onze andere blogberichten. Wil je leren hoe je beter kan communiceren, op een heldere, verbindende manier? Volg dan de opleiding: helder communiceren.

Deze vind je wellicht ook leuk